Denník N

Vývoj bojov (49. deň): Ruský Titanic sa volá Moskva. Vyradenie vlajkového krížnika je pre Rusov ťažkým ponížením

Na archívnej snímke potopený ruský krížnik Moskva. Foto - TASR/AP
Na archívnej snímke potopený ruský krížnik Moskva. Foto – TASR/AP
  • Prečo je vyradenie Moskvy také dôležité?
  • Akú zbraň Ukrajinci použili?
  • Čo to znamená pre možné vylodenie pri Odese?
  • Rusi už prišli o viac ako 500 tankov.
  • Plus mapa dňa o bojoch na Donbase;
  • plus videá dňa – ďalší útok na letisko pri Chersone a zábery z ruských vrtuľníkov v boji.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 13. apríla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených správ je na konci článku.

Ukrajinci tvrdia, že zničili Moskvu. Zatiaľ iba loď

Ukrajinská pošta musí zmeniť známky. Len v stredu vydala novú, na ktorej ukrajinský vojak ukazuje krížniku Moskva prostredník. Ide o odkaz na už legendárnu príhodu zo začiatku vojny, keď sa 13 Ukrajincov odmietlo vzdať na Haďom ostrove a vulgárne poslali Rusov kade ľahšie. Russkij vojennyj korabľ, ktorému gesto na známke patrilo, dnes v noci poslúchol a pašol nachuj.

Krížnik Moskva je (bola) vlajkové plavidlo Čiernomorskej flotily, symbol (ne)existujúcej námornej sily Ruska v oblasti a v prípade potvrdenia verzií o útoku ukážka schopností ukrajinskej armády.

V tejto chvíli ešte nie je stopercentne isté, či sa loď naozaj potopila, ale aj Rusi už potvrdili, že ju opustila posádka, čo sa rovná jej zničeniu a definitívnemu vyradeniu z bojov aj v prípade, keby sa ešte držala na hladine. Posádka totiž loď opustí len vo chvíli, keď nepovažuje jej záchranu za možnú a nedá sa na nej ďalej bojovať. O tom, že si to naozaj myslela, svedčia zachytené núdzové signály, ktoré v noci zo stredy na štvrtok vysielala.

V histórii sa stali prípady, že sa vojnové lode nepotopili ani v takýchto situáciách, ale v takom prípade ich buď neskôr potopili vlastní, alebo následné opravy trvali dlhé mesiace. Rusko navyše nemá na ich vykonanie schopnosti ani kapacity.

Nasleduje vysvetlenie, čo Moskva pre Rusov znamenala, aké boli jej schopnosti, čím ju vlastne Ukrajinci zasiahli a ako to mení situáciu v Čiernom mori.

Čo sa vlastne stalo. Ruský internet je v šoku. Prevládajúci názor je,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie