Denník N

Premiér Heger: Vytriezveli sme z Putina, vytriezvime aj z Fica

Eduard Heger na debate Denníka N v Banskej Bystrici. Foto - úrad vlády
Eduard Heger na debate Denníka N v Banskej Bystrici. Foto – úrad vlády

Predseda vlády na debate Denníka N v Banskej Bystrici: S Ficom sa už nemôžeme maznať, správa sa ako ruský agent. Igor Matovič má pravdu, že Boris Kollár pri paragrafe 363 vydiera koalíciu.

Eduard Heger (45) je predseda vlády, nominant OĽaNO. V stredu 13. apríla sa zúčastnil na diskusii Denníka N v Banskej Bystrici, na ktorej povedal:

  • ako vyzeralo zákulisie jeho cesty na Ukrajinu,
  • či koalícia pri darovaní systému S-300 nezavádzala verejnosť,
  • prečo bude o Ficovi ďalej hovoriť, že sa správa ako ruský agent,
  • prečo súhlasí s výrokom, že Boris Kollár vydiera koalíciu,
  • a že neverí, že by sa prezidentka počas vládnej krízy koordinovala s americkou veľvyslankyňou.

Je to len pár dní, odkedy ste sa vrátili z Ukrajiny. S týmto malým časovým odstupom – na čo z toho, čo ste tam zažili, spomínate najviac?

Samotná cesta bola konfrontáciou s realitou, časť z nej tvorila návšteva mesta Buča. Zažiť rozhovor s ukrajinským prezidentom a premiérom a vidieť, ako sú pohnutí vojnou, je silná skúsenosť. Ale vidieť zničené ulice…

Rozprával som sa o tom po návrate s manželkou a vravel som jej, že už keď sa človek pozerá na fotografie zničených domov a zastrelených ľudí, je to silná emócia. No keď sa ocitnete na mieste, zastavíte sa, pripustíte, aby to na vás doľahlo, je to ešte silnejšie. Ako premiér som si veľakrát pri rôznych pamätníkoch pripomínal druhú svetovú vojnu. A zrazu je to tu, u našich susedov. Na vlastné oči môžeme vidieť, ako brutálne sú zabíjaní ľudia. To vo mne rezonuje.

Cesta vlakom do Kyjiva trvala – ak sa nemýlim – 15 hodín. Ako vyzerala príprava na cestu a bezpečnostné opatrenia, teda do tej miery, ktoré môžete prezradiť?

Príprava bola pomerne rýchla. Ďakujem chlapcom z bezpečnostných zložiek, ktorí šli so mnou a pristúpili k tomu veľmi zodpovedne. Veď ste mohli vidieť fotografiu z vlaku, kde som bol vo veste a v prilbe, dostali sme školenie, ako si ich obliecť a nosiť. Čiže príprava na cestu bola najmä o zabezpečení výstroja a potom najmä o komunikácii, ako fungovať v teréne. Koordinovali sme sa aj s ukrajinskou stranou, ktorá to celé zastrešovala, a dávala na bezpečnosť veľký dôraz.

Keď sa debatovalo o ceste premiérov Česka, Poľska a Slovinska na Ukrajinu, v rozhovore pre naše noviny ste povedali, že istú rolu zohral aj názor vašej manželky. Ako to cítila teraz, keď ste reálne išli? Bála sa?

Neviem, to mi nepovedala. Bála sa moja 14-ročná dcéra, manželka asi nie, aj keď určite mala pred touto cestou rešpekt. No cítil som z jej strany veľmi silnú podporu.

Video: Záznam diskusie s premiérom v Banskej Bystrici

Za posledný rok, odkedy ste vo funkcii, ste boli na Ukrajine niekoľkokrát, viackrát ste sa stretli aj s prezidentom Zelenským. Ako ho zmenila vojna v osobnom kontakte?

Je pravda, že od vypuknutia vojny som sa s ním stretol prvýkrát, aj keď sme viackrát spolu telefonovali. Zakúsil to, čo v novodobej histórii nezažil nikto z nás. Cítil som z neho veľkú rozvahu, zrelosť a odhodlanie. Už v prvé dni mi prezident Zelenskyj aj premiér Šmyhal hovorili – my sme teraz iná Ukrajina, sme odhodlaní chrániť vlastnú vlasť.

Je úžasné pozorovať, akú majú úctu k vlasti, slobode a demokracii. To sú slová, o ktorých často hovoríme, tak ako hovoríme o mieri. Ale v posledných rokoch už pre nás boli akési klišé. V kontraste s poslednými udalosťami vidíme, že to vôbec nie je samozrejmosť. Za slobodu a demokraciu dnes ľudia zomierajú. Oni vravia, že budú bojovať až do poslednej kvapky krvi.

Prečo si predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vybrala na túto cestu vás? Ak sa nemýlim, hlásilo sa jej viacero premiérov z krajín EÚ.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

OĽaNO

Robert Fico

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie