Denník N

Tlak v zdravotníctve sa stupňuje. Zdravotnícke asociácie žiadajú milióny navyše a varujú pred kolapsom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Lekári, nemocnice či výrobcovia liekov žiadajú viac peňazí do zdravotníctva. A to len chvíľu po tom, ako ministri oznámili, o koľko viac im na tento rok dajú.

Malé nemocnice, ambulancie, dopravná zdravotná služba či chemický a farmaceutický priemysel – premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) pribúdajú výzvy, aby začal riešiť nedostatok peňazí v zdravotníctve. Ide o skupiny združené v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení. Lekárske odborové združenie zasa hrozí výpoveďami alebo vypovedaním nadčasov.

To všetko sa deje pár týždňov po tom, ako ministri zdravotníctva a financií oznámili, že do sektora príde navyše sto miliónov eur a štátna poisťovňa dostane ďalších 120 miliónov do základného imania.

Vyjednávanie nových zmlúv vždy sprevádza napätie, tento rok je však tlak na vyššie platby ešte silnejší. Dôvody sú okrem iného vyššie náklady na energie a aj inflácia.

Zdravotníci žiadajú premiéra o stretnutie a pomoc

Čo sa deje? Zdravotníci žiadajú vyššie mzdy a aj vykrytie vyšších nákladov. Napríklad ambulantní lekári fungujú väčšinou ako podnikateľské subjekty. Na jednej strane

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie