Denník N

Výskumníčka Valkovičová: Pre vysoké školy je neraz dôležitejší dobrý imidž než utrpenie mladých ľudí

Veronika Valkovičová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Veronika Valkovičová. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Sexuálne obťažovanie zažívajú aj muži, ale zásadne ovplyvňuje najmä kvalitu života žien,“ hovorí pedagogička a výskumníčka Veronika Valkovičová zo Sociologického ústavu SAV, ktorá sa venuje oblasti verejných politík a sociálnych hnutí.

Skúma najmä sexuálne obťažovanie v akademickom prostredí a v zamestnaní. Výskum, na ktorom sa v posledných dvoch rokoch podieľala, preukázal, že až tri štvrtiny študentiek a študentov slovenských vysokých škôl sa počas štúdia stretli so sexuálnym obťažovaním. K riešeniu nahlásených prípadov došlo len v jednom percente prípadov.

Valkovičová v rozhovore hovorí aj tom,

  • prečo sa študenti zdráhajú sťažovať,
  • čo je grooming a ako sa prejavuje vo vysokoškolskom prostredí,
  • ako slovenské vysoké školy pristupujú k téme sexuálneho obťažovania
  • a čo v téme obťažovania ukázala „kauza“ Maroša Kramára.

Bol to pre vás očakávaný výsledok, keď ste zistili, že až tri štvrtiny študentov a študentiek vysokých škôl zažívajú sexuálne obťažovanie?

Do istej miery nás to prekvapilo. Výskum sme modelovali na základe výskumu, ktorý sa uskutočnil pred asi desiatimi rokmi v Česku. Očakávali sme, že prejavy znevažovania mužov a žien pre ich sexualitu, sexistické vtipy či zdieľanie sexuálneho materiálu budú pomerne časté, ale neočakávali sme, že až tak veľmi.

Slovenský výskum bol teda prekvapujúci najmä v tom, ako často sa s takýmto správaním mladí ľudia stretávajú. Dodať však treba to, že sme nezohľadňovali len skúsenosť študentov a študentiek s prístupom pedagógov, ale aj iných študentov. Napriek tomu, že zo strany spolužiakov a spolužiačok bolo takéto správanie časté, nás priam ohúrili negatívne skúsenosti zo strany vyučujúcich. Bolo ich naozaj veľa.

Čím to je?

Faktorov je veľa, no jedným z nich je určite aj ten, že školy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie