Denník N

Ako dlho bude odolávať Mariupol? Ukrajincom vyšla riskantná operácia, no podľa analytikov môže mesto padnúť do týždňa

Mariupol. Foto - TASR/AP
Mariupol. Foto – TASR/AP

Už viac ako šesť týždňov prebiehajú ťažké boje o Mariupol. Jeden z hlavných cieľov ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny stále odoláva, hoci z mesta už prišlo mnoho zlých správ. Informácie o tisícoch mŕtvych civilistov a podozrenia z použitia chemických zbraní dopĺňajú správy, podľa ktorých ukrajinskí vojaci už nemajú dosť jedla a munície.

Správu, ktorá sa v pondelok objavila na facebookovom účte námornej pechoty, ukrajinská vláda označila za falošnú, no nikto nepopiera, že obrancovia Mariupola sú vo veľmi náročnej situácii.

Volodymyr Zelenskyj im preto ešte koncom marca odkázal, že ak budú mať šancu, z mesta môžu utiecť. Vojaci to odmietli, plánujú zostať do poslednej chvíle. Viackrát sa zdalo, že Mariupol už padne, no ruská armáda zatiaľ nezískala kontrolu nad celým mestom.

Pre Ukrajincov je dôležité, aby to tak zostalo čo najdlhšie. Obrancovia mesta na seba podľa Zelenského viažu až 10-tisíc ruských vojakov, ktorí by sa inak mohli zapojiť do bojov na iných miestach, napríklad do ofenzívy na Donbase.

Ak Mariupol definitívne padne, môžu sa začať presúvať smerom na sever a spojiť sa s druhou líniou útoku, ktorú ruská armáda vedie od mesta Izium.

Vyšiel im risk

Po mnohých zlých informáciách v stredu prišla aspoň jedna správa, ktorá dala Ukrajincom nádej. Jednotkám, ktoré bránia Mariupol, sa podarila riskantná operácia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie