Denník N

Rusi nikdy v bojoch o takúto loď neprišli, zničenie krížnika Moskva je obrovská strata, vraví analytik

Na archívnej snímke potopený ruský krížnik Moskva. Foto - TASR/AP
Na archívnej snímke potopený ruský krížnik Moskva. Foto – TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok večer oznámilo, že poškodený krížnik Moskva sa potopil v rozbúrenom mori, keď sa ho pokúšali odtiahnuť do prístavu.

Podľa českého vojenského analytika Lukáša Visingra, ktorý Deníku N poskytol rozhovor ešte predtým, ako bola informácia o potopení zverejnená, Rusko nikdy počas bojov takú dôležitú loď nestratilo.

„Poslednou veľkou stratou bol torpédoborec, ale v skutočnosti ho sami nešťastnou náhodou potopili počas cvičení v 70. alebo 80. rokoch. Rusko stratilo lode len pri nehodách, ako bola ponorka Kursk. Ale nie v boji,“ upozorňuje odborník.

V rozhovore tiež vraví, čo znamená strata krížnika Moskva pre ruskú armádu, aké možnosti má teraz Rusko na nahradenie tohto plavidla v Čiernom mori a akú úlohu pri tom zohrával dron Bayraktar.

Rusi priznali „vážne poškodenie“ krížnika Moskva, pričom niektoré ukrajinské zdroje tvrdia, že bol potopený po zásahu raketami Neptún. Čo môžeme v tejto chvíli (vo štvrtok na obed, pozn. red.) povedať o osude lode?

Loď je vážne poškodená, evakuovaná a horí. V drvivej väčšine prípadov, keď sa to povie o lodi, znamená to, že je taká poškodená, že ju nemá zmysel opravovať a potopí sa. Zatiaľ to nemôžeme povedať s istotou, ale s najväčšou pravdepodobnosťou je mŕtva.

Bola to najväčšia loď, ktorú mali Rusi v oblasti Čierneho mora. Aká bola pre nich dôležitá?

Je – alebo bola – vlajkovou loďou Čiernomorskej flotily. Je to pre nich obrovská strata, faktická aj symbolická.

Ako bol vyzbrojený krížnik Moskva?

Mal veľmi širokú škálu zbraní vrátane protilietadlových a protiraketových obranných systémov – rakiet S-300. Tie však zjavne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie