Denník N

Veľkonočná nekázeň: Opustil nás Boh? Vedľajšie postavy Veľkej noci a zmŕtvychvstanie pre neveriacich (anketa)

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autorka a autori našej rubriky Nekázeň odpovedajú na tri veľkonočné otázky:

1. Žijeme ťažké časy. Pandémiu strieda vojna. Mnohých prepadá beznádej a možno ako Ježiš na kríži vnútorne kričia: Bože, Bože prečo si ma opustil? Opustil nás Boh?

2. Hlavnou postavou veľkonočného príbehu je Ježiš, ale ten príbeh má aj mnoho zaujímavých vedľajších postáv. Napríklad zradca Judáš a jeho 30 strieborných, alibista Pilát umývajúci si ruky či zbabelec apoštol Peter, ktorý svojho učiteľa trikrát zaprie…

Ak by ste mali upriamiť pozornosť na niektorú z vedľajších postav veľkonočného príbehu, ktorá by to bola a prečo?

3. Má príbeh o Ježišovom zmŕtvychvstaní význam aj pre tých, ktorí mu neveria? 

Daniel Pastirčák, kazateľ Cirkvi bratskej, spisovateľ

1. Žijeme ťažké časy. Pandémiu strieda vojna. Mnohých prepadá beznádej a možno ako Ježiš na kríži vnútorne kričia: Bože, Bože prečo si ma opustil? Opustil nás Boh?

Putinova agresia na Ukrajine nie je iba lokálnou vojnou. Je to vojna, ktorá chce zmeniť svet. Očistiť ho od skazeného Západu. Vyhráža sa atómovými zbraňami a posunula dejiny na hranicu tretej svetovej vojny. Akoby sme sa vrátili o storočie späť. Na čele Ruska stojí vodca nápadne podobný führerovi.

Neviem si v tom čase predstaviť inú nádej, ako je tá veľkonočná. Veľká noc totiž predstavu o moci Boha vo svete postavila na hlavu. Rozpráva nám príbeh ukrižovaného Boha. Keď Nitscheho blázon volá: Boh zomrel, vy ste ho zabili, nehovorí nič nové, iba to, čo už pred stáročiami napísali evanjelisti. Chesterton Ježišov výkrik: „Bože môj, prečo si ma opustil, komentuje takto: Všetky náboženstvá majú svojich ateistov, no iba kresťanstvo má Boha, ktorý sa na chvíľu stal ateistom.“

Evanjelium nám na kríži ukazuje Boha opusteného Bohom. Boha, ktorý na seba berie všetku opustenosť bezmocných, spoločensky vylúčených ľudí. Veľká noc je zjavením, že Boh je vždy na strane obetného baránka. Boh sám je obetným baránkom. Proti moci náboženských i svetských diktátorov stavia moc lásky, ktorá obetuje život.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Teraz najčítanejšie