Denník N

Milióny utečencov, žiadne opatrenia, no prípady klesajú. V Poľsku sa pandémia nateraz skončila

Poľskí zdravotníci nám prišli pomáhať počas masového testovania v januári 2021. Foto - TASR
Poľskí zdravotníci nám prišli pomáhať počas masového testovania v januári 2021. Foto – TASR

Poľsko malo v druhej vlne a ďalších vlnách menšie obmedzenia ako Slovensko, aj vďaka vyššej zaočkovanosti sa to na vyšších číslach obetí neprejavilo.

Od začiatku apríla nie je už v Poľsku oficiálna pandémia koronavírusu, všetky obmedzenia boli zrušené a covid sa už lieči ako obyčajné ochorenie porovnateľné s chrípkou. Na chorých sa už nevzťahuje povinná karanténa, zrušila sa aj povinnosť nosenia rúšok vo verejnej doprave, v obchodoch a iných uzavretých zariadeniach.

Po viac ako dvoch týždňoch pozorovania možno potvrdiť, že napriek úplnému zrušeniu obmedzení a príchodu 2,5 milióna utečencov z Ukrajiny miera ochorenia naďalej rýchlo klesá, čo môže potvrdiť tézu, že Poliaci sú už úplne imúnni voči súčasným variantom vírusu.

Poľsko zaočkovalo 59 percent populácie aspoň dvomi dávkami a podľa slov ministra zdravotníctva Adama Niedzielského takmer všetci ostatní získali imunitu vďaka ochoreniu alebo asymptomatickému kontaktu s vírusom. A hoci na jeseň nikto nemôže vylúčiť nové mutácie či ďalšiu vlnu, možno s vysokou pravdepodobnosťou potvrdiť, že zatiaľ má Poľsko s covidom pokoj a po dvoch rokoch sa vracia do normálneho života.

Je to dobrá príležitosť zhrnúť, ako tieto dva roky pandémie prebiehali v Poľsku a čím sa líšil poľský spôsob boja oproti tomu slovenskému.

Prvý skutočný lockdown

Informácie o koronavíruse vyskytujúcom sa v Číne sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie