Denník N

Bol to pohovor iný. Keď za ten Hagom prišli z ManUtd, poučil ich, čo všetko robia zle

Erik ten Hag, od leta nový tréner Manchestru United. Zdroj - TASR/AP
Erik ten Hag, od leta nový tréner Manchestru United. Zdroj – TASR/AP

Nový tréner Erik ten Hag má na Manchester United päť požiadaviek.

Erik ten Hag vždy hovorí to, čo si myslí, či sa to niekomu páči alebo nie. Trebárs taký The Athletic o tom píše vo svojej reportáži. Preto keď za ním prileteli zástupcovia Manchestru United do Amsterdamu na osobný pohovor, nemala ich šokovať jeho otvorenosť.

Podľa anglických médií však šokovala. Ten Haga neoslepila príležitosť, ktorá sa pred ním otvorila. Manchestru United predostrel svoje požiadavky a zároveň športovému riaditeľovi Johnovi Murtoughovi a technickému riaditeľovi Darrenovi Fletcherovi jasne a konkrétne definoval všetky nedostatky, ktoré ho na United aktuálne trápia.

Podľa zdrojov spomenutých médií to v realite vyzeralo, akoby oni boli na pohovore u ten Haga, a nie naopak. „Zástupcovia United odleteli do Británie, aby strávili, čo si práve vypočuli, no otvorený prístup a vízia na nich skôr urobili dojem, než že by ich od trénerského kandidáta odradili,“ informovali médiá s pokračovaním, že ten Hagovu kritiku si vyslúžili najmä prestupová politika a skauting.

Aj to bol jeden z dôvodov, pre ktorý napokon uprednostnili trénera Ajaxu Amsterdam pred Mauriciom Pochettinom, o ktorom snívali roky.

Manchester United dnes oficiálne potvrdil, že ten Hag sa stáva novým manažérom prvého tímu od konca prebiehajúcej sezóny, momentálne sa čaká na pracovné povolenie. Zmluvu má do júna 2025 s opciou na predĺženie.

Koho získava Manchester United v Erikovi ten Hagovi, prečo sa v jednej fáze kariéry rozhodol ísť učiť od Guardiolu a čo od neho môžeme očakávať?

Čo sa dozviete v texte: 

  • prečo Manchester United uprednostnil ten Haga pred Pochettinom, ktorý sa zdal byť najžiadanejším trénerom;
  • čím ten Hag šokoval vedenie ManUtd, ktoré za ním vycestovalo do Amsterdamu na pohovor;
  • prečo známy anglický tréner Steve McClaren hovorí, že ten Hag vidí veci, ktoré nik iný nevidí, a po skúsenosti s ním si myslí, že sám vôbec nerozumie futbalu;
  • s ktorými hráčmi počíta a s ktorými nie a
  • čo plánuje spraviť s Ronaldom.

Pochettino vs. ten Hag. Čo rozhodlo?

Po minuloročnom novembrovom odchode Oleho Gunnara Solskjaera začal vznikať pomerne dlhý zoznam potenciálnych trénerských nástupcov. Boli v ňom mená ako Thomas Tuchel, Zinedine Zidane, Julian Nagelsmann, Brendan Rodgers, Julen Lopetegui, Luis Enrique, Mauricio Pochettino a Erik ten Hag.

Športový riaditeľ John Murtough všetkých postupne škrtal z rozličných príčin, trebárs Zidane dal najavo, že bude trénovať len PSG alebo francúzsku reprezentáciu, Enrique odmietol odísť z lavičky španielskeho národného tímu pred majstrovstvami sveta v Katare, ktoré sa budú konať v novembri tohto roka, Tuchel a Nagelsmann neboli k dispozícii a pri Lopeteguim sa báli, že privedú nového Unaia Emeryho. Skvelého taktika, ktorý sa osvedčil v menších kluboch, ale v tých svetových zlyhal. Tak ako Emery nenaplnil očakávania v PSG či Arsenale, Lopetegui zlyhal v Reale Madrid, v ktorom v roku 2018 vydržal len 14 zápasov.

V zozname tak zostali už len Mauricio Pochettino a Erik ten Hag. Jeden vedie PSG, druhý Ajax. Po Pochettinovi United túžil roky, chceli ho ešte v čase, keď trénoval Tottenham a obedy si s ním dával aj sir Alex Ferguson.

Keď však nadišiel čas urobiť rozhodnutie, Pochettino tento súboj prehral. Prečo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie