Denník N

Český týždeň: Ako sme sa do krvi pohádali o neexistujúcej americkej základni

Ministerka obrany Jana Černochová a Petr Fiala. Foto - Deník N/Ludvik Hradilek
Ministerka obrany Jana Černochová a Petr Fiala. Foto – Deník N/Ludvik Hradilek

Českí politici a komentátori sa do krvi pohádali o neexistujúcej americkej základni, pritom sa Američanov nikto ani nespýtal, či ju chcú. Protipotratové Hnutie pre život ukázalo svoju pravú tvár. Petr Fiala suverénne obhájil post predsedu ODS.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a napísal editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.

1. Základňa, ktorá nebola

Českými médiami a sociálnymi sieťami sa v posledných dňoch prehnala bitka o umiestnenie americkej základne na českom území. Američania ani ďalší spojenci v NATO ju pritom od Česka nepožadujú a vláda o nej so Spojenými štátmi ani len nerokuje.

Odkiaľ sa teda konflikt vzal a ako je možné, že v súvislosti s touto virtuálnou základňou sa rôzne strany sporu vzájomne častujú urážkami o užitočných idiotoch a zradcoch?

Celú diskusiu odštartoval výrok ministerky obrany Jany Černochovej (ODS) v rozhovore pre český Deník N. Černochová v ňom povedala, že na rokovaní so svojím americkým náprotivkom tému americkej základne nadhodí.

Americkú základňu okamžite začali preberať komentátori aj ďalší politici. Bývalý premiér Andrej Babiš napríklad povedal, že americkú základňu nechce a prípadne by o nej mali rozhodnúť ľudia v referende.

Na to reagovali jeho odporcovia, že o bezpečnosti sa predsa nehlasuje v referendách. Minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zase začal vymýšľať, kde by tak nová základňa mohla stáť.

V celej debate sa tak trochu stratilo, že Česko ešte nemá s Američanmi podpísanú ani obrannú zmluvu, o ktorej sa nedávno tak pohádali slovenskí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Petr Fiala

Svet

Teraz najčítanejšie