Denník N

Áno, Rusi vedia, čo robí ich armáda na Ukrajine

Vyše 80 percent Rusov podľa prieskumov podporuje Putina v čase vojny proti Ukrajine. Foto - TASR/AP
Vyše 80 percent Rusov podľa prieskumov podporuje Putina v čase vojny proti Ukrajine. Foto – TASR/AP

Občania Ruska sledujú aj neoficiálne spravodajské zdroje a mnohé veci vedia aj od iných ľudí, ale sú príliš opatrní na to, aby to v policajnom štáte priznali.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Zverstvá, ktoré spáchali ruské jednotky na Ukrajine, vyvolávajú dve otázky týkajúce sa ruských obyvateľov: Vedia, že ich armáda robí takéto veci? A ak áno, súhlasia s tým? Odpovede sú takmer určite „Áno“ a „Pracujú na tom“.

Ako v Hitlerovom Nemecku?

Miera nevedomosti civilistov nemusí byť pre budúcu záchranu Ruska – ak by to bolo niekedy možné – príliš dôležitá. V Nemecku po druhej svetovej vojne na nej nezáležalo. Hoci Nemci označovali koniec vojny za nultú hodinu svojej krajiny, Hitlerova samovražda a kapitulácia jeho armád ich zodpovednosť nijako nezrušili. Keď „mierumilovní“ Nemci svojim okupantom z radov Spojencov hovorili, že nevedeli, čo nacisti chystajú, niekedy ich hromadne donútili, aby sa pozreli na tábory smrti. Mnohí boli ohromení a zdesení. Či už boli tieto emócie skutočné, alebo nie, ich vyjadrením „nevinní“ Nemci Spojencom iba ďalej pripomínali Hitlerovo strašné dedičstvo.

Aj keď Putinovo Rusko nebude vojensky porazené ako Hitlerovo Nemecko, nieto ešte obsadené a násilne deputinizované, otázku „Vedeli ste o tom?“ budú klásť Rusom, keď budú žiadať o víza, keď pôjdu na pohovor do zahraničnej firmy alebo keď sa len tak dostanú do neformálnych rozhovorov s Ukrajincami alebo obyvateľmi Západu. Použijú rovnakú obranu, akú používali Nemci? Budú tvrdiť, že Putinov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie