Denník N

CIA, Zelenskyj aj Chruščovova pravnučka varujú, že Putin môže siahnuť po taktickej jadrovej zbrani. Je to naozaj reálne?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Majú ich okolo dvetisíc a môžu ich nasadiť aj s využitím konvenčných zbraní. Putin by však použitím nukleárnej zbrane prelomil tabu a spustil nepredvídateľný reťazec udalostí.

Vývoj ruskej ofenzívy na Ukrajine za necelé dva mesiace musí Kremeľ frustrovať a nič na tom nezmení ani to, ak Putinov režim definitívne získa kontrolu nad zničeným prístavom Mariupol.

Ponižujúce potopenie ruského krížnika Moskva, pomalé napredovanie ruskej presily na Donbase a obrovské straty ukazujú na potemkinovský imidž ruskej armády, ktorej predpovedali domáci propagandisti dobytie Kyjiva v priebehu niekoľkých dní, ak nie hodín.

Nad ruskou armádou navyše visia masívne obvinenia z vojnových zločinov v ukrajinských mestách, ktoré už zdokumentovali aj nezávislí pozorovatelia OBSE.

Európska únia v reakcii na správy o zavraždených ukrajinských civilistoch chystá embargo už aj na ruskú ropu a sankcie chce najnovšie rozšíriť aj na Sberbank, ktorá vytvára 37 % obchodov v ruskom bankovom sektore.

Napriek tomu však čakajú Ukrajinu veľmi ťažké týždne tvrdých bojov na Donbase a neustále bombardovanie miest, aké sme videli aj tento víkend. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale aj CIA však varuje, že by mohlo prísť ešte niečo horšie a frustrovaný Vladimir Putin by mohol siahnuť i po použití taktickej jadrovej zbrane.

Ako ďaleko je schopný ísť Putin?

Ako pokus o „game changer“ vo vojne. Možnosť, ktorú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie