Denník N

Zložte zbrane a ušetríme vaše životy. Termín vypršal a ukrajinskí vojaci v Mariupole sa odmietli vzdať

Telo mŕtveho civilistu vedľa auta po ruských útokoch na mesto Mariupol. Foto – TASR/AP
Telo mŕtveho civilistu vedľa auta po ruských útokoch na mesto Mariupol. Foto – TASR/AP

Ukrajinskí vojaci sa podľa Ruska stiahli do priestorov oceliarne Azovstaľ. Podľa vojenského analytika ich tam Rusi ani nemajú ako nájsť.

Za normálnych okolností vyrábajú milióny ton ocele ročne. Počas ruskej invázie na Ukrajine sa z nich stala „mestská pevnosť“.

Tak oceliarne Azovstaľ nazval predstaviteľ ruských separatistov vo vysielaní ruskej štátnej televízie.

Oceliarne sa mali stať základňou ukrajinských jednotiek v prístavnom meste Mariupol, o ktoré už vyše šesť týždňov prebiehajú ťažké boje.

Mesto dlho odolávalo silným útokom z ruskej strany, ktoré sprevádzalo bombardovanie civilných objektov, vraždenie civilistov a humanitárna katastrofa. Ruská armáda je však v prevahe a Inštitút pre štúdium vojny už v stredu upozorňoval, že mesto zrejme padne do týždňa.

Ruské ultimátum

Už v sobotu Rusko tvrdilo, že je to otázka hodín, pretože „vyčistili“ celé mesto od ukrajinských jednotiek a zostali už len oceliarne. Ukrajincom preto dali ultimátum.

„Berúc do úvahy katastrofálnu situáciu v oceliarňach Azovstaľ rovnako ako to, že nás vedú čisto ľudské princípy, ruské vojenské sily ponúkajú militantom z nacionalistických práporov a zahraničným žoldnierom, aby od 06.00 (moskovského času) dňa 17. apríla 2022 zastavili akékoľvek nepriateľské akcie a zložili zbrane,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Po tom, čo sme videli nielen v Mariupole, ale najmä v Buči alebo Hostomeli,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie