Denník N

Bieloruský denník: „A teraz vám ukážem, odkiaľ sa chystal útok na Bielorusko,“ vraví Lukašenko a nie je to vtip

Foto - AP
Foto – AP

V čom spočíva nebezpečenstvo Lukašenkovho nového postavenia pre budúcnosť Bieloruska?

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Nie nadarmo v roku 2020 Alexandra Lukašenka, bývalého prezidenta Bieloruska, prirovnávali k švábovi. Tento politik ukazuje zázraky životaschopnosti. Napriek všetkým svojim chybám a zjavným problémom s legitimitou a peniazmi si stále násilne udržiava moc v Bielorusku.

Už sa mohlo zdať, že ruský útok na Ukrajinu so spoluúčasťou Lukašenka konečne otvorí oči na diktátorove zločiny. Čiastočne je to tak: proti Bielorusku sa takisto uvaľujú silné sankcie, zatvárajú sa tranzitné cesty a prijímajú sa ďalšie opatrenia ako voči agresorskej krajine.

Je tu však jedna nuansa. Niektoré opatrenia Európa a USA zavádzajú len proti Rusku a zabúdajú na Bielorusko. V správe OBSE sa uvádza, že od 1. apríla Bielorusko nie je účastníkom vojenského konfliktu. Napriek tomu, že krajina umožňuje Rusku využívať svoje územie na útoky na územie Ukrajiny. Tretí článok rezolúcie Valného zhromaždenia OSN č. 3314 pritom jasne definuje takéto konanie ako akt agresie.

V čom spočíva nebezpečenstvo pre občiansku spoločnosť?

Lukašenko môže opäť uniknúť trestu za svoje ohavné zločiny. V kontexte vojny a zločinov Putina a ruskej armády sa Lukašenko môže zdať „nie najväčším zlom“. Okrem toho sa povráva, že Lukašenko dal inštrukcie ministerstvu zahraničných vecí na obnovenie kontaktov v Európe s cieľom opätovne nadviazať spoluprácu.

Demokratické sily v Bielorusku v tom vidia nebezpečenstvo. Že Lukašenko opäť zostane nepotrestaný, hoci situácia v oblasti dodržiavania ľudských práv v Bielorusku sa nielenže nezlepšuje, ale ustavične zhoršuje. Počet politických väzňov už presiahol 1 100 a naďalej rastie; novinári a mimovládny sektor sú naďalej potláčaní; za protivojnové prejavy (máme na mysli všetko: akcie, oficiálne listy, grafity alebo jednoducho stužky vo farbách Ukrajiny na oblečení) od začiatku vojny zatkli viac ako 1 000 Bielorusov. Zákony nefungovali predtým a nefungujú ani teraz. A v tejto súvislosti sa obávame, že diktátor si môže vyrokovať pohodlné podmienky, aby mohol naďalej uzurpovať ľudí. Má čo ponúknuť: bieloruská armáda stále nevstúpila do vojny. O tom sa pravdepodobne rokuje počas diktátorových návštev v Moskve. Pravdepodobne práve tým sa vyhrážajú diplomati pri svojej komunikácii s európskymi kontaktmi.

V úplnej izolácii existuje aj potenciálna hrozba pre suverenitu Bieloruska. Niektorí odborníci sa obávajú, že ak by boli na krajinu uvalené podobné sankcie, rovnalo by sa to pohlteniu Bieloruska Ruskom. Bieloruský režim sa totiž s takouto izoláciou nedokáže vyrovnať sám a Lukašenko nemá Putinovi okrem pripojenia k Rusku čo ponúknuť. Najmä ak odbočíme od témy vojny.

Lukašenko je zločinec a diktátor, nie mém

Po Lukašenkovom vyhlásení o preventívnych útokoch na územie Ukrajiny sa diktátor opäť stal mémom. Video, na ktorom hovorí: „A teraz vám ukážem, odkiaľ sa chystal útok na Bielorusko“, sa stalo virálnym. Milióny zobrazení paródií na sociálnych sieťach. Uťahovať si z nehoráznych lží je správne. Je tu však jedna nuansa.

Popri nekonečnom množstve mémov by sa nemalo zabúdať na to, kto je Alexandr Lukašenko. Je to šialený diktátor, ktorý si uzurpoval moc v krajine. Na jeho príkaz zabíjajú a znásilňujú ľudí, mučia vo väzeniach, bijú a strieľajú nesúhlasiacich. Je to jeho vina, že ruské vojská teraz útočia na Ukrajinu z územia Bieloruska.

Teraz chce diktátor pre Bielorusko záruky bezpečnosti, ale pravdou je, že jednou z hlavných hrozieb pre Bielorusko je samotný Alexandr Lukašenko. Práve jeho politika priviedla Bielorusko do hlbokej krízy, ktorej sme svedkami. Práve jeho politika spôsobila, že na vonkajšej hranici Európskej únie sa donedávna umelo vytvárala migračná kríza. Práve jeho politika spôsobila, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu, a to aj z územia Bieloruska. Práve jeho politika vytvára v regióne permanentnú neistotu.

Lukašenko je príčinou kríz nielen vnútri krajiny, ale aj v susedných krajinách.

Stále klame. Od roku 2014 Alexandr Lukašenko opakovane vyhlasoval, že „nikto nikdy“ nezaútočí na Ukrajinu z územia Bieloruska. Ale stalo sa to.

Bieloruský ľud je garantom nezávislosti a predvídateľnosti pre susedov

Len skutočné demokratické zmeny prinesú Bielorusku bezpečnosť a nezávislosť a zároveň odstránia z regiónu „bod nepredvídateľnosti“.

Bielorusi sú mierumilovní ľudia nielen podľa riadkov bieloruskej hymny. Sme proti vojne, chceme normálne a vzájomne výhodné vzťahy s našimi susedmi. Keby sme mali na výber, nikdy by sme nedovolili ruským vojskám zaútočiť na Ukrajinu z našej krajiny.

Lukašenko musí byť potrestaný – na to sa nesmie zabudnúť. Je jedným z tých, ktorí začali vojnu Ruska proti Ukrajine. Nevieme, ako by sa veci vyvíjali, keby Putin nemal od Lukašenka záruky na využívanie bieloruského územia.

Vieme však, že Bielorusi by s takýmito vecami nikdy nesúhlasili. Preto ak sa s Lukašenkom v rámci vojnových rokovaní niečo vôbec dá preberať, je to jeho odstúpenie.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie