Denník N

Ficov Výboh, Výbohov Fico

Množia sa správy, že premiérov priateľ Výboh má čoraz vážnejší problém s rakúskymi zákonmi. Obaja mlčia, radšej by mali vysvetľovať.

Do Európy sa neprestajne valí toľko utečencov, že aj keby za Pandury pre českú armádu vzal 18-miliónový úplatok priamo slovenský premiér, o výsledok volieb sa ani nemusí prehnane obávať. Najbližšieho polroka mu stačí pravidelne vykrikovať „Chránime Slovensko“ a do marca môže pokojne spávať. Namiesto toho na stredajšiu oťukávaciu tlačovku Igora Matoviča a Daniela Lipšica reagoval hrozbou trestného oznámenia. Podržte sa, za čo!

Obaja opoziční poslanci urobili len toľko, že práve nemali čo povedať, tak Roberta Fica a jeho dobrého priateľa Miroslava Výboha vyzvali, nech povedia oni, koľko je pravdy na správach, že druhého z nich v Rakúsku obvinili z účasti na korupcii pri predaji obrnených transportérov do Česka. Slušne sa opýtali a dočkali sa vyhrážok a označenia za „pošahancov“.

Mierne hysterická reakcia pritom prišla na otázku, ktorá je možno už viac ako rok zodpovedaná. Prvého júla 2014 totiž český denník MF Dnes citoval štátneho zástupcu Jana Kořána: „Proti Výbohovi a Drorimu (ďalší podozrivý) bolo pre obdobné konanie ako u Dalíka začaté vyšetrovanie v Rakúsku.“ O Dalíkovi bude reč neskôr. Zatiaľ je dôležité, že Kořánov výrok naznačuje, že ak by sme sa mali dočkať nejakej novinky, tak to nebude ani tak Výbohovo obvinenie, o ktorom sa všade píše ako o nejakej novinke, ale skôr obžaloba. Čo by bolo ešte omnoho vážnejšie.

Lipšic s Matovičom teda môžu klásť nesprávnu otázku, ale neznamená to, že si na ňu nezaslúžime odpoveď. Pretože kým s účtami na Belize šliapol druhý z nich bez dôkazov poriadne vedľa (zatiaľ sa tak zdá), v tomto prípade sa pýta správne. Voliči navyše majú právo poznať odpoveď čo najskôr. Veľká časť z nich síce Smeru odpustí CT a prepáčila by mu aj zbrojárske čachre, ale zvyšok má čisto pre poriadok právo vedieť, koho to má najmocnejší muž v krajine za blízkeho osobného priateľa. A rovnaké právo majú aj naši spojenci z NATO.

Pretože Miroslav Výboh určite má kopec predností, ale má aj vážny reputačný problém. To, že sa k nemu Robert Fico v júli 2014 napriek tomu verejne priznal, preto nebolo celkom očakávané. Nestalo by sa to však, keby už spomínaný stíhaný český lobista Marek Dalík s podobnou povesťou ako jeho slovenský kolega pred súdom pre Pandury v tejto súvislosti nezaspieval o priateľských schôdzkach, na ktorých boli okrem Dalíka český expremiér Topolánek a Fico s Výbohom.

Ak by predseda vlády chcel rozptýliť pochybnosti, namiesto trestného oznámenia by zvolal vysvetľujúci brífing. Veď od svojho „osobného priateľa“ už bezpochyby vie všetky podstatné novinky. Takto si musíme počkať na vyjadrenie polície a prokuratúry. Našťastie rakúskej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miroslav Výboh

Komentáre

Teraz najčítanejšie