Denník N

Putin prehrať nemôže, Ukrajina prehrať nesmie. Kto teda vyhrá?

Zničená budova v Mariupole. Foto: TASR/AP
Zničená budova v Mariupole. Foto: TASR/AP

Zdá sa, že jeden chybný úsudok môže vystriedať druhý. A potom ďalšie.

Keď som v marci 2011 išiel ako reportér po cunami a po Fukušime na zdevastované pobrežie Japonska, noc pred odletom som priam zhltol postapokalyptické sci-fi Cormaca McCarthyho Cesta (2006). To preto, aby som naďalej nepodliehal ilúzii, že fikcia je desivejšia ako realita.

História sa teraz môže opakovať.

Tak ako sa na začiatku Rusko prepočítalo v odhade schopností Ukrajiny brániť sa, tak sa dnes Ukrajina – a s ňou podstatná časť sveta – môže mýliť v odhade schopností Ruska naďalej a ešte silnejšie útočiť. Napriek statočnému a sofistikovanému odporu „papierovo“ výrazne slabšej Ukrajiny, napriek doterajšiemu priam katastrofálnemu výkonu ruských síl na bojiskách a obrovským stratám na životoch a technike, napriek krížniku Moskva, ktorý šiel ku dnu, nič nenasvedčuje tomu, že by Rusi nadobro uviazli.

Vojna po necelých dvoch mesiacoch od vypuknutia, čo je čas jej trvania, ktorý iba málokto na začiatku predpokladal, ukazuje aj podstatný sémantický rozdiel medzi slovesami „nemôže“ a „nesmie“. Každé z nich znamená úplné iný druh motivácie a odhodlania.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie