Denník N

Na predsedu Progresívneho Slovenska je jediný kandidát: Michal Šimečka. Irena Bihariová sa už o funkciu neuchádza

Michal Šimečka a Irena Bihariová. Foto N - Tomáš Benedikovič a TASR
Michal Šimečka a Irena Bihariová. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Hnutie vzniklo v roku 2017, Šimečka bude s veľkou pravdepodobnosťou už štvrtým predsedom progresívcov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jediným kandidátom na predsedu mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) je europoslanec a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Súčasná predsedníčka Irena Bihariová funkciu predsedníčky nebude obhajovať.

Hnutie čaká snem 7. mája, kandidáti na predsedov sa mali prihlásiť do nedele 17. apríla. Šimečka je v súčasnosti podpredsedom hnutia. V máji 2019 bol lídrom kandidátky PS a strany Spolu v eurovoľbách. V nich táto koalícia získala vyše 20 percent hlasov a predbehla Smer a ĽSNS. Šimečka vtedy získal takmer 82-tisíc preferenčných hlasov.

O rok neskôr v parlamentných voľbách vo februári 2020 už koalícia úspech nezopakovala a so ziskom 6,96 percenta hlasov sa do Národnej rady nedostala. Pre dvojkoalíciu platilo namiesto štandardného 5-percentného kvóra pre strany vyššie, 7-percentné.

Michal Šimečka počas eurovolieb v roku 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šimečka: Chcem plnoformátové hnutie

Šimečka svoju kandidatúru pripustil už začiatkom mesiaca v relácii Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza. „Zvažujem to. Interné diskusie bežia, čiže teraz môžem povedať iba toľko, že je to jedna z možností,“ povedal 3. apríla.

Teraz je už jeho kandidatúra istá. „Potvrdzujem, že som sa rozhodol kandidovať za predsedu PS. Nebolo to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Michal Šimečka

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie