Denník N

Blahovi najbližší kolegovia v SAV sa ozvali proti jeho nenávistným statusom. Nič mu nehrozí, šéf ho bráni

Ľuboš Blaha sa často objavuje pri Robertovi Ficovi na tlačovkách Smeru. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľuboš Blaha sa často objavuje pri Robertovi Ficovi na tlačovkách Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič

Riaditeľ Ústavu politických vied SAV Peter Dinuš hovorí, že musia zostať politicky neutrálni. Ani po opakovaných výzvach na odchod z SAV sa toho Blaha nemusí obávať.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

Najbližší spolupracovníci Ľuboša Blahu v Slovenskej akadémii vied (SAV) sa prvýkrát verejne ohradili voči jeho slovníku. Podpredseda Smeru má však stále oporu v kľúčovej osobe – v riaditeľovi Ústavu politických vied SAV Petrovi Dinušovi, ktorý môže ako jeho priamy nadriadený voči nemu jediný zakročiť.

Napriek nesúhlasu riaditeľa Dinuša sa akademická obec Ústavu politických vied SAV uzniesla, že „nemôže ďalej mlčať“, a voči Blahovi sa ohradila.

„Členovia akademickej obce sa dištancujú od výrokov Ľuboša Blahu, ktoré rozosievajú nenávisť, útočia na rôzne spoločenské skupiny či jednotlivcov, alebo dokonca šíria nepravdivé informácie. Myslíme si, že tieto vyjadrenia svojou povahou zásadne degradujú verejný diskurz a prispievajú k vytváraniu deliacich čiar v už aj tak polarizovanej spoločnosti. Ako vedeckí pracovníci v oblasti spoločenských vied si dôsledky takéhoto správania intenzívne uvedomujeme a nemôžeme ich akceptovať z ľudskej ani z profesionálnej stránky,“ uvádza sa v schválenom vyhlásení.

Podpredseda Smeru Blaha patrí k najvplyvnejším politikom na Facebooku, pravidelne aj vulgárne útočí na prezidentku, vládu, pri vojne na Ukrajine sa zastáva Ruska a často šíri dezinformácie. Okresný súd Bratislava I v marci rozhodol, že Ľuboš Blaha už nesmie nazývať prezidentku Zuzanu Čaputovú americkou agentkou či vlastizradkyňou, a nariadil mu zmazať takéto tvrdenia z desiatok svojich statusov.

Blaha odmietol prísť

Blahom sa začal jeho domovský Ústav politických vied SAV zaoberať po februárovej výzve hlavných predstaviteľov SAV, aby poslanec Smeru okamžite odišiel z Akadémie, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská akadémia vied

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie