Denník N

Ako budú hlasovať v referende aktivista pochodu za život a džezový spevák?

Foto: Projekt N - Vladimír Šimíček

Svoj postoj vysvetľujú Marek Michalčík a Peter Lipa.

Marek Michalčík, nezisková organizácia Fórum života

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

Určite sa zúčastním a na všetky položené otázky budem odpovedať „Áno“.

Je životne dôležité zachovať si prirodzené vnímanie manželstva a rodiny a zachovať túto hodnotu aj našim deťom. Snahy redefinovať manželstvo na niečo, čo manželstvom nie je a nikdy nebolo, považujem za zatmenie rozumu a stratu pamäti. Podobne aj snahy o zrušenie ideálu rodiny založenej manželstvom v systéme náhradnej starostlivosti. A obmedzovanie rodičovskej slobody by sa mi už vôbec nepáčilo. Takéto tendencie a už aj ich realizáciu môžeme vidieť vo viacerých ekonomicky vyspelých krajinách. Neželám si, aby tento tlak „prevalcoval“ aj Slovensko. Referendum je v politickej situácii, v akej sa nachádzame na Slovensku a v Európe, možno jediný nástroj, ako tomu zabrániť.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Neskúmam intímne skutočnosti ľudí, s ktorými sa stretávam. So všetkými sa snažím mať korektný a úctivý vzťah.  Pri debate o týchto otázkach v prvom rade odporúčam, aby si ľudia prečítali presné znenie referendových otázok. Väčšina ľudí s negatívnym názorom na referendum vychádza zo skreslenej reality, ktorú vytvárajú oponenti s prispením niektorých médií. Tiež sa ich pýtam, či považujú súčasný stav v definícii manželstva, systéme náhradnej starostlivosti a rodičovských práv za protiprávny alebo nesprávny, pretože referendum na súčasnom stave nič nemení, len ho poisťuje. A potom sa im snažím priblížiť to, že vo viacerých krajinách ľudia nemali možnosť vyjadriť sa,, ako má vyzerať manželstvo. Nová definícia manželstva im bola nanútená elitou. My máme šancu sa teraz k tomu vyjadriť v občianskom referende, neskôr možno už žiadnu mať nebudeme.

Peter Lipa, hudobník

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

Nezúčastním sa.  Mňa to referendum nezaujíma. To je lepší výraz ako že nesúhlasím. Keby som nesúhlasil, tak by som išiel a povedal nie. Ale ja nepôjdem, lebo pre mňa je to referendum zbytočné a nepotrebujem ho. Vnútorne mám tieto otázky vyriešené a nemám s nimi problém.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Zatiaľ som o tejto téme s nikým nedebatoval, lebo sa v mojej spoločnosti akosi nevyskytla. Myslím si, že sme doteraz žili bez tohto referenda a bez odpovedí na tieto tri otázky a myslím si, že život pôjde ďalej aj bez nich, že to nie sú také životne dôležité otázky, aby som sa k tomu musel vyjadriť. Bol som hlasovať v referende o EÚ, tam mi na tom veľmi záležalo. A toto pre mňa a pre môj život nie sú také dôležité otázky, aby som sa k nim vyjadroval áno alebo nie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie