Denník N

Poradkyňa prezidentky Kobzová: Putin chce, aby sme si mysleli, že jadrové zbrane použije (+video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nie je otázka, či prezidentka pôjde na Ukrajinu, ale kedy, hovorí poradkyňa Zuzany Čaputovej pre zahraničnú politiku Jana Kobzová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako ste sa stali poradkyňou prezidentky? 

Bola to ponuka, ktorú som dostala. Pôsobila som desať rokov v zahraničí – v Londýne, v Bruseli – a z osobných aj profesionálnych príčin som zvažovala návrat na Slovensko. V roku 2019 som ho aj zrealizovala. Pôvodne som neplánovala pracovať pre prezidentku, plánovala som pracovať na čiastočný úväzok pre svojho bývalého zamestnávateľa, ale prišla ponuka stať sa členkou prezidentkinho zahranično-politického tímu. Bola to pre mňa pocta a zároveň výzva. Chcela som ponúknuť skúsenosti zo zahraničia a zároveň pomôcť formovať slovenskú zahraničnú politiku tak, aby Slovensko bolo aktívny, konštruktívny hráč.

Kde ste pracovali predtým?

V britskom think-tanku s názvom Európska rada pre zahraničné záležitosti, ktorý má pobočky v siedmich hlavných mestách Európy. Pokrývala som región východnej Európy a Ruska. Neskôr som sa presťahovala do Bruselu, kde som zakladala Východoeurópsky program európskej nadácie pre demokraciu. Potom som robila pre consultingovú spoločnosť bývalého generálneho tajomníka NATO a dánskeho expremiéra Andersa Fogh Rasmussena, ktorý radil ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi. To bol môj posledný zamestnávateľ pred príchodom na Slovensko. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie