Denník N

NAKA zadržala Roberta Kaliňáka. Spolu s Ficom ich obvinili zo založenia zločineckej skupiny

Robert Fico a Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyšetrovanie bývalého ministra vnútra a bývalého premiéra súvisí s kauzou Očistec. Správu budeme aktualizovať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Robert Fico a Robert Kaliňák boli podľa policajných vyšetrovateľov súčasťou zločineckej skupiny. Kaliňáka zadržali.

Bývalého trojnásobného premiéra a jeho dlhoročného ministra vnútra obvinili z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny a z ohrozenia daňového tajomstva.

Ak by chceli Fica zobrať do väzby, potrebovali by na to súhlas Národnej rady. Mandátový a imunitný výbor podľa Ústavy rozhoduje o súhlase na zadržanie poslanca, ak bol „pristihnutý a zadržaný pri trestnom čine“.

Video: Prečo Kaliňáka vzala NAKA a prečo ho aj s Robertom Ficom obvinili (Autori: Miro Kern, Martina Koník)

Koalícia má v mandátovom a imunitnom výbore parlamentu väčšinu, predsedá mu poslankyňa OĽaNO Anna Andrejuvová. Denníku N povedala, že parlament ešte žiadosť na jeho zadržanie nedostal. Takúto žiadosť by však podľa zákona o prokuratúre musel poslať generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Generálny prokurátor žiada Národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady do väzby; podanie žiadosti o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady do väzby oznámi predsedovi Národnej rady,“ píše sa v zákone.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) hovorí, že podľa Ústavy zatiaľ nebol dôvod na oslovenie parlamentu políciou či prokuratúrou a súhlas treba pri pristihnutí pri trestnom čine – a v tomto prípade zrejme ide o skutok z minulosti. Súhlas parlamentu by bol nevyhnutný v prípade návrhu na väzbu pre poslanca.

Takýchto vysokopostavených politikov ešte nikdy nezadržali. Policajný prezident Štefan Hamran už minulý týždeň avizoval, že sa vyšetrovatelia blížia aj k politickým špičkám. V diskusii denníka Sme Hamran povedal, že vyšetrovania káuz smerujú k najvyšším politickým poschodiam.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie