Denník N

Západ v Afrike prehral. Francúzov striedajú ruskí žoldnieri

Francúzske jednotky v Mali. Foto - TASR/AP
Francúzske jednotky v Mali. Foto – TASR/AP

Mali sa začalo hovoriť aj „francúzsky Afganistan“, hovorí expertka.

Na konci minulého tisícročia bolo Mali príkladom úspešnej africkej demokracie. Stále patrilo medzi najchudobnejšie štáty sveta, no po prijatí novej ústavy sa čoraz viac zbližovalo so západnými krajinami vrátane Spojených štátov amerických či Kanady.

„Prešli dve desaťročia a dnes by sme prakticky nenašli oblasť, v ktorej by nezlyhávalo,“ hovorí pre Denník N analytička GLOBSEC-u Terézia Rekšáková, ktorá sa špecializuje na islamistický extrémizmus a džihádizmus.

Mali je pomerne neznámou, ale z geopolitického hľadiska dôležitou a zaujímavou krajinou. Jeho príbeh je aj príbehom francúzskych volieb, nepriznaných žoldnierov Vladimira Putina a vojny na Ukrajine.

„Vynára sa obava z financovania tohto konfliktu. Západ síce uvaľuje pomerne tvrdé sankcie, ale príklad Mali ukazuje, že do Ruska pritekajú peniaze aj z iných zdrojov,“ vraví expertka.

Podaj prst a schmatnem celú ruku

Mali dnes mnohí vnímajú ako zlyhanie demokratického Západu a špeciálne Francúzska. Po takmer desať rokov trvajúcej vojenskej misii, ktorá nepriniesla želané výsledky, ich v krajine nahrádzajú žoldnieri z ruskej wagnerovej skupiny.

Ak chceme pochopiť, čo sa dnes v Mali deje, musíme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie