Denník N

Obvinený Fico si obranu chystal dva roky. Hovorí o pomste, Bödör, Gašpar a Kováčik sú podľa neho politickí väzni

Robert Fico na proteste na Slavíne 10. apríla. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico na proteste na Slavíne 10. apríla. Foto N – Tomáš Benedikovič

O čom je prípad Očistec, v ktorom podľa obžaloby Bödör riadil špičky polície a tie konali v prospech Smeru, a ako Robert Fico už dva roky systematicky spochybňuje trestné konania a bráni svojich ľudí.

Žiaden politik nezorganizoval toľko tlačových besied, na ktorých by sa verejne zastával obvinených. Predseda Smeru Robert Fico to posledné dva roky robil pravidelne. Obhajoval podozrivých a snažil sa ich prezentovať ako politických väzňov. A k tomu zvoláva protesty namierené proti vláde, proti pandemickým opatreniam či aj napríklad proti vývozu zbraní na Ukrajinu – vždy však hovorí aj o manipulovaní vyšetrovaní.

Fico už opakovane útočí na prokurátorov špeciálnej prokuratúry, vyšetrovateľov NAKA aj sudcov a sudkyne. Zastával sa neprávoplatne odsúdeného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorého osobne podporil aj na súde. Verejne vystupoval v prospech bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, no najmä nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra.

Bödöra a Gašpara sa týka kauza Očistec, v rámci ktorej Národná kriminálna agentúra v novembri 2020 obvinila takmer celé bývalé policajné vedenie. Podozriví sú z toho, že namiesto zákona slúžili mafii a boli súčasťou zločineckej skupiny, v čele ktorej stál Bödör.

Video: Prečo Kaliňáka vzala NAKA a prečo ho aj s Robertom Ficom obvinili (Autori: Miro Kern, Martina Koník)

O manipulácii vyšetrovaní a politickom revanši hovorí Fico aj teraz, keď NAKA obvinila jeho a jeho dlhoročného ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

„Môžem predpokladať, že mi zoberú pas,“ hovoril Fico v stredu na tlačovej besede v sídle Smeru a za chrbtom mu stáli jeho poslanci.

Predsedu Smeru predvolali na výsluch na 26. apríla, Kaliňáka vypočúvali už v stredu popoludní. Šéf Smeru povedal, že ak mu nezoberú pas a nevezmú ho do väzby, pôjde na zahraničnú pracovnú cestu do Bruselu a Berlína, kde chce hovoriť o manipulovaniach vyšetrovaní.

Akcia Súmrak

Robert Fico tvrdí, že bol obvinený „bandou čurillovcov“ zo závažnej trestnej činnosti a posvätila to „banda“ na Úrade špeciálnej prokuratúry. Predseda Smeru vyhlásil, že by ho Igor Matovič, Daniel Lipšic či Ondrej Dostál „povešali“, ak by bol trest smrti.

Akciu s obvinením Fica a Kaliňáka nazvali Súmrak,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Robert Fico

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie