Denník N

Kiska verzus Fico: Ako vyzeral dlhoročný súboj, ktorý nakoniec privodil obvinenie obom z nich

Robert Fico počas demisie v marci 2018: Nikam neodchádzam. Foto – TASR
Robert Fico počas demisie v marci 2018: Nikam neodchádzam. Foto – TASR

Keď na jeseň 2017 vyšiel v Denníku N článok s titulkom „Od prímeria k vojne: Ako sa tri roky zhoršoval vzťah Fica a Kisku“, novinári ešte nemohli mať predstavu, aký tvrdý súboj sa medzi vtedajším prezidentom a premiérom odohráva a ešte len odohrávať bude.

Niečo však mohli tušiť aktéri schôdzky, o ktorej oveľa neskôr, v lete 2021, vypovedal bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze. Podľa Imreczeho sa odohrala približne v čase, keď vyšiel spomínaný text, na jeseň 2017. Zorganizovali ju na úrade vlády, údajne z iniciatívy vtedajšieho ministra vnútra a podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka.

Okrem neho, Roberta Fica a Imreczeho sa na nej zúčastnil aj policajný prezident Tibor Gašpar, oligarcha Norbert Bödör a vtedajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovít Makó. Ten dnes vypovedá vo viacerých korupčných kauzách vrátane kauzy Očistec, ktorej podstatou je podozrenie, že polícia za Ficovej vlády na objednávku vyšetrovala ľudí, ktorí boli nepohodlní strane Smer.

Jedným z nich bol aj prezident Andrej Kiska, ktorý bol na jeseň 2017 hlavnou témou stretnutia v zasadačke premiéra. Fico chcel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Robert Fico

Robert Kaliňák

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie