Denník N

Rómske hlasy, elektronika aj klavírna neoklasika. Slovenský album roka 2021 zaznie prvýkrát naživo

Hudobný festival Sharpe otvorí Jonatán Pastirčák s viacerými hosťami, ktorí sa podieľali na nahrávke Blurry AF, za ktorú získal cenu Radio_Head Awards.

Málokedy sa stáva, aby album, na ktorom sa podieľalo veľa rôznych muzikantov, zaznel naživo takmer jedna k jednej. Festival Sharpe, ktorý sa práve začína v Bratislave, to Jonatánovi Pastirčákovi hrávajúcemu pod pseudonymom Isam Zing umožnil. Aj preto, že v minulosti práve jeho skladba Stock Hausen najviac zaujala zahraničných expertov hodnotiacich slovenskú hudbu. Na novom albume Blurry AF chýba, ale je tu desať iných a tiež veľmi výrazných skladieb.

“Krátko po tom, ako album Blurry AF vyšiel, ma Mišo Berezňák zo Sharpu oslovil so šialenou myšlienkou, aby som ho zahral so všetkými hosťami z albumu. Nepodarili sa, žiaľ, všetci, ale veľká časť z nich áno a za iných bude veľmi adekvátna náhrada. Pôjde o jednorazovú záležitosť, ktorá sa nebude opakovať,” hovorí jeden z najvychytenejších slovenských hudobných producentov.

Nahrávka, ktorá v marci získala cenu Album roka Radio_Head Awards, zaznie prvýkrát naživo 21. apríla v bratislavskej Novej Cvernovke. Je to kolaboratívny “federálny” projekt: nahrávali ho slovenskí a českí muzikanti, spoločne vydali český hudobný magazín Fullmoon a slovenský label Mäss. A ako sa na showcase festivaloch, medzi ktoré patrí aj Sharpe, hovorí, je to “export ready” projekt.

„My v Prešove sedeli / sedem rokov na ceľi…“

Jonatánovi Pastirčákovi ešte len začína ťahať na tridsať, no na hudobnej scéne už strávil polovicu života. Začínal ako tínedžer v alternatívnom duu Tucan, kde hral na violončelo a spieval. Potom začal fungovať sám pod pseudonymom Pjoni a aby neskôr oddelil svoje pesničky od elektronickej klubovej produkcie, začal hrávať aj ako Isama Zing.

Študoval hudobnú produkciu a zvukové inžinierstvo na SAE Institute v Londýne, dnes sa pohybuje medzi Bratislavou a Prahou, medzi autorskou hudbou a projektmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie