Denník N

Rusov nepredávame, nechceme teraz šíriť ich kultúru, vraví majiteľka jediného obchodu s platňami v Ľvive

Tento víkend bude Record Store Day, medzinárodný sviatok vinylov. Ľvivský Vinyl Club má napriek vojne na Ukrajine otvorené. Vie, že aj v ťažkých časoch veľa ľudí nachádza útechu práve v hudbe.

Krátko pred tým, než šla Iya Seleznova do práce, na Ľviv dopadli ruské rakety. Neskôr sa ukázalo, že útok si vyžiadal sedem mŕtvych, no každodenný život v tomto západoukrajinskom meste nie je zmrazený. Dôkazom toho je aj príbeh jediného obchodu s platňami v Ľvive s názvom Vinyl Club, ktorý sa zviditeľnil vďaka článku na webe Record Store Day.

„Áno, práve nás bombardovali. Veď som aj preto meškala do práce,“ hovorí Iya Seleznova. Na východe Ukrajiny sa práve začala nová ruská ofenzíva, no jej Vinyl Club funguje aj v týchto pohnutých chvíľach. „Ja viem, je surreálne pracovať v týchto časoch, no my sme zistili, že aj takýmto spôsobom dokážeme ľuďom pomôcť,“ dodáva.

Viac než obchod

Keď 24. februára vypukla vojna, na hudbu nemala ani pomyslenia. Vinyl Club zavrela, lebo jej pripadalo zvláštne predávať hudbu ľuďom utekajúcim z oblastí postihnutých vojnou. Po počiatočnom šoku sa z Ukrajincov, ktorí nezasiahli priamo do bojov, zo dňa na deň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie