Denník N

Le Penová sa na tento okamih chystala päť rokov. Macron ju vo veľkom televíznom dueli obvinil zo závislosti od Ruska

Francúzsky prezident a prezidentský kandidát Emmanuel Macron a krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová pózujú pred predvolebným televíznym duelom. Foto - tasr/ap
Francúzsky prezident a prezidentský kandidát Emmanuel Macron a krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová pózujú pred predvolebným televíznym duelom. Foto – tasr/ap

Macron a Le Penová sa nezhodli v zahraničnej politike, bezpečnosti ani ekonomike.

Prvý dôležitý okamih prišiel už v piatej minúte, keď bola Marine Le Penová na chvíľu bez slov. Aj dovtedy sa skôr zajakávala.

S francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom sa stretla rovnako ako pred piatimi rokmi pred televíznymi kamerami, aby obaja kandidáti presvedčili francúzskych voličov pred nedeľným druhým kolom prezidentských volieb.

Le Penová sa v roku 2017 ponížila v televíznom štúdiu, bola afektovaná a hysterická, rozhadzovala rukami. Televízna debata ju potopila a pravdepodobne prispela k jej prehre s vtedy menej známym Macronom. Z prehranej debaty sa mala poučiť a podľa ľudí zo svojho najbližšieho okolia, na ktorých sa odvoláva denník Guardian, sa posledných päť rokov pripravovala práve na toto vystúpenie.

Oproti debate v roku 2017 pôsobila sebavedomejšie, istejšie, bola menej nervózna. Rečnícky však na Macrona nestačila.

Krym, Putin a Ukrajina

Od začiatku sa Le Penová snažila pôsobiť vyrovnane, bývalý minister hospodárstva ju však opravoval hneď pri prvej téme týkajúcej sa kúpnej sily, teda oblasti, ktorú Le Penová pravidelne spomína.

„Nereagovali ste na žiadnu z mojich poznámok,“ odpovedal Macron. „Ale to je normálne, pretože si myslím, že nemáte odpoveď. Chcem vám povedať, že to, čo ste povedali, je fakticky nesprávne,“ uviedol pri téme francúzskej energetickej závislosti od európskeho trhu.

Bol to zároveň prvý moment, keď Macron zareagoval arogantne. To je aj vlastnosť, za ktorú je francúzsky prezident často kritizovaný. Počas 150-minútovej debaty občas zaujal obranný postoj, keď si prekrížil ruky na hrudi alebo sa pri Le Penovej reakciách otáčal na moderátorov debaty so zdvihnutým obočím.

Obaja kandidáti si počas debaty skákali do reči. Najvýraznejšie to bolo pri téme vojny na Ukrajine.

Le Penová odsúdila konflikt na Ukrajine, no zároveň spomenula, že je proti európskym sankciám. „Jediná sankcia, s ktorou nesúhlasím, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie