Denník N

Vývoj bojov (56. deň): Ako vyzerá Bitka o Mariupol na ruských a ukrajinských videách

Mariupol. Foto - TASR/AP
Mariupol. Foto – TASR/AP
  • Rusi Mariupol nedobyli na bojovom poli, tak to Putin urobil aspoň v televízii.
  • Deväť videí, ktoré ukazujú boje v meste a prečo je Azovstaľ ideálne miesto na obranu.
  • Ruské útoky pokračujú, ale nedosiahli žiadny prelom.
  • Plus mapy dňa.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 20. apríla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Rusi Mariupol nedobyli na bojovom poli, tak to Putin urobil aspoň v televízii

Ruský prezident Putin a minister obrany Šojgu (zjavne nezomrel, zvesti o infarkte sa nepotvrdili) sa spolu objavili v televízii. Odkaz znel: Mariupol sme dobyli, hoci sme ho nedobyli. V oceliarňach Azovstaľ síce ďalej zostalo približne dvetisíc ukrajinských vojakov, ale Putin na nich nechce útočiť, aby neriskoval straty vlastných jednotiek. Aspoň to tvrdil.

Ak to Rusi myslia vážne a ak prítomnosť takého počtu Ukrajincov nepredstavuje problém pre zvyšok okupovaného mesta, má rozhodnutie nechať nepriateľa vyhladovať a iba ho blokovať menšími silami na mieste svoju logiku.

Ale len za predpokladu, že nepriateľ zatiaľ bude sedieť niekde v bunkroch a čakať, kým sa mu minú zásoby, čo nie je tento prípad. V stredu napríklad kolovala hrdinská historka o tom, ako Ukrajinci z Azovstaľa prenikli cez ruské obkľúčenie, prestrieľali sa k 500-člennej jednotke izolovanej v prístave a spolu s ňou sa zas vrátili naspäť do oceliarní.

V tejto chvíli nie je isté, či je to začiatok jednej legendy (čo sa javí pravdepodobnejšie), alebo reálna udalosť. 36. brigáda námornej pechoty a pluk Azov však určite nebudú sedieť so založenými rukami. Rusi ich preto budú ďalej minimálne bombardovať, ale pravdepodobnejšie je, že ich budú chcieť (a musieť) postupne likvidovať, pretože mať dvetisíc odhodlaných vojakov za chrbtom nie je niečo, čo chcú.

Videá z Mariupola

Na úvod varovanie, niektoré explicitne znázorňujú utrpenie a umieranie. Väčšina videí z ostatných dní z Mariupola je, prirodzene, ruských.

1. Letecký pohľad na oceliarne Azovstaľ, do ktorých ustúpil zvyšok Ukrajincov. Pochádza z ruského dronu a zverejnila ho ruská agentúra Ria Novosti. Zo záberov je zrejmé, prečo ukrajinské jednotky kladú posledný odpor práve tu. Oceliarne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie