Denník N

Po lžiach o korone sa Peková zastáva Putina. Šíri prokremeľskú propagandu a prosí o modlitbu za ruského prezidenta

Soňa Peková. Reprofoto – DVTV
Soňa Peková. Reprofoto – DVTV

Po výrokoch Soni Pekovej na margo Putina vidno, že jej pochybné výroky o korone neboli individuálnym zlyhaním, ale prejavom „systémovej chyby“ človeka, ktorý rezignoval na fakty.

Molekulárna biologička Soňa Peková sa poďakovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za to, že „zbombardoval, zdemoloval a roztrieskal“ biologické laboratóriá na Ukrajine.

Peková vyzvala ľudí, aby sa „pomodlili za zdravie pána Putina“, lebo vďaka bombardovaniu na Ukrajine „žiadna jesenná vlna ničoho nebude“.

Tieto slová zazneli 6. apríla v rozhovore pre české dezinformačné médium Svobodné rádio.

Po klamstvách o korone a očkovaní tak Peková šíri lži aj o vojne na Ukrajine.

Viaceré výskumy ukázali, že oba javy spolu súvisia – osoby, ktoré šíria konšpiračné teórie o covide, vo zvýšenej miere dôverujú aj prokremeľskej propagande.

Časť rozhovoru Pekovej, kde sa vyjadruje k laboratóriám na Ukrajine a Putinovi. Celý rozhovor je dostupný tu. Zdroj – Twitter

Svobodné rádio

Soňa Peková sa dva roky odvolávala na svoju odbornosť, ale tá bola len domnelá. Ak človek nedokáže vyhodnotiť informácie o vojne na Ukrajine, aký je predpoklad, že ich dokáže vyhodnotiť v iných polarizujúcich témach, napríklad koronavíruse?

Rozhovor zo 6. apríla Peková poskytla Svobodnému rádiu, ktoré je mediálnym partnerom SPD Tomia Okamuru a DSSS, strany, ktorej predchodcu súd rozpustil pre prepojenie s neonacistami.

Partnermi Svobodného rádia sú aj dezinformačné weby ako antisemitské NWOO, „ktoré stále považuje za pravý známy falzifikát Protokoly sionských mudrcov“, píšu Manipulátoři.cz.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Vojna na Ukrajine

    Komentáre, Veda

    Teraz najčítanejšie