Denník N

Nie je pravda, že Západ sľúbil nerozširovať NATO smerom na východ

Autor je publicista

„V deväťdesiatych rokoch nám sľúbili, že sa NATO nebude rozširovať smerom na východ,“ tvrdí Putin. Lenže takéto tvrdenie sa nezakladá na pravde.

NATO nič také nesľúbilo. Samotný Putin priznal, že takýto sľub písomne neexistuje. Rétorika o rozširovaní NATO ako o podvode voči Rusku je falošná a slúži len ako účelová zámienka na ruskú agresivitu voči Západu i Ukrajine.

V septembri 1990 USA, Sovietsky zväz, Francúzsko, Veľká Británia a dva nemecké štáty podpísali dohodu o zjednotení Nemecka a o tom, že celé Nemecko bude súčasťou NATO. Zmluva je známa aj ako zmluva 2+4. Rokovalo sa výlučne o zjednotení Nemecka a o tom bola aj uvedená dohoda.

Minister zahraničných vecí vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky Hans-Dietrich Genscher síce spomenul svoju predstavu, že by sa NATO nemalo rozširovať smerom na východ, no znamenalo by to, že súčasťou Aliancie by nemohlo byť ani územie bývalého Východného Nemecka. Navyše Genscher pre svoju predstavu nemal žiadnu podporu a k takejto úvahe sa už viac nevrátil.

Aktéri rokovaní sa dohodli, že sovietske jednotky budú odsunuté z územia bývalého Východného Nemecka najneskôr do roku 1994. Sovieti žiadali – kým nebude dokončený odsun sovietskych vojsk – aby sa na územie Východného Nemecka nerozširovala vojenská infraštruktúra NATO.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie