Denník N

Kapitalistický futbal s Haalandom aj Maném. Ako Red Bull Salzburg pomohol a uškodil rakúskemu futbalu

Haaland v drese Salzburgu oslavuje gól Neapola v zápase Ligy majstrov. Foto - archív TASR/AP
Haaland v drese Salzburgu oslavuje gól Neapola v zápase Ligy majstrov. Foto – archív TASR/AP

Rakúsky klub sa tento rok dostal až do osemfinále Ligy majstrov.

Dominantný Red Bull Salzburg rozdeľuje rakúsky futbal. Vďaka peknej hre, unikátnej prestupovej politike a výchove mladých by mohol byť pre ostatných vzorom. Kritici mu však zároveň vyčítajú, že jeho „kapitalistický model“ je úplným protikladom hodnôt futbalu.

Pred rokom 2005 sa Salzburg stal majstrom iba trikrát v histórii, a to v polovici 90. rokov pod názvom Austria Salzburg. Potom klub kúpil Red Bull GmbH, spoločnosť predávajúca energetické nápoje, a zaradil ho do svojho futbalového impéria. Jeho súčasťou je aj RB Lipsko, ktorý sa zo štvrtej nemeckej ligy dostal až do semifinále Ligy majstrov a v aktuálnej sezóne aj do semifinále Európskej ligy.

Salzburg v posledných pätnástich sezónach vyhral rakúsku Bundesligu dvanásťkrát.

Vstupom Red Bullu sa rakúsky futbal zásadne zmenil. Tradiční velikáni ako viedenské tímy Rapid a Austria, ktoré dominovali už v medzivojnovom období, upadli, a na vrchol sa dostal dlho nevýrazný klub zo severozápadu krajiny. Ten má síce viac peňazí ako ostatní, ale súčasne ukazuje cestu pre ostatné kluby v Rakúsku a aj vo všetkých „menších“ európskych ligách.

K domácej nadvláde v posledných rokoch pridáva úspechy na európskej scéne. Do Ligy majstrov sa dlho nedokázal kvalifikovať, v lete 2012 dokonca šokujúco vypadol v predkole s luxemburským Dudelange. Pred troma rokmi sa mu to podarilo a pri prvom vystúpení v súťaži v klubovej histórii zvíťazil nad belgickým Genkom 6:2. V tom zápase strelil hetrik vtedy 19-ročný útočník Erling Braut Haaland, ktorého Salzburg získal z nórskeho Molde.

Haaland dúfal, že v Salzburgu sa dostane v Lige majstrov čo najďalej, ale Rakúsko preňho nakoniec bolo len prestupnou stanicou. O pár mesiacov neskôr ho kúpila Borussia Dortmund a dnes patrí k najlepším útočníkom planéty.

Haaland je iba jedným z mnohých úspešných príbehov Salzburgu, ktorý dokáže nájsť a získať najväčšie talenty sveta. Do veľkého futbalu sa cez Rakúsko dostal aj Sadio Mané, Naby Keita, Takumi Minamino (všetci traja dnes hrajú za Liverpool), Dayot Upamecano, Marcel Sabitzer (obaja Bayern, kam prestúpili z Lipska) či Patson Daka (Leicester).

Kluby zo skúmavky

Salzburg má dlhodobú stratégiu, čo mnohým iným tamojším klubom chýbalo. Keďže k tomu pridal ešte aj veľké peniaze, rakúsky futbal sa zásadne zmenil.

Novinár Standardu Andreas Hagenauer pre Denník N hovorí: „Ostatné kluby proti nim nemajú žiadnu šancu. Preto je liga príliš predvídateľná a trochu nudná. Salzburg má totiž najlepšie zdroje.“

Biznis model Red Bullu však funguje. „Sú vzorom kapitalistického prístupu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie