Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Flašíkov web eReport funguje ako internetová televízia Smeru a Hlasu

Dobrý deň, dnes v MediaBrífingu okrem iného nájdete:

  • eReport vysiela len tlačové besedy Smeru a Hlasu, iné strany ignoruje,
  • blokovanie dezinformačných webov sa môže predĺžiť o tri mesiace,
  • Obama varoval pred vplyvom sociálnych sietí na demokraciu,
  • a ďalšie správy o médiách.
Fedor Flašík. Reprofoto: eReport

„eReport v centre diania,“ uvádza názov videa. Animácia divákov informuje, že o chvíľu sa začne živé vysielanie tlačovej besedy. Po necelej minúte sa zobrazí animácia loga strany Smer a nasleduje vystúpenie politikov.

Avšak nejde o žiadne živé vysielanie, ale o štyri hodiny starú tlačovku Smeru, ktorú portál eReport prevzal zo straníckych kanálov a vydal ako vlastný obsah.

Na druhý deň eReport propaguje tlačovú besedu Petra Pellegriniho (Hlas). Opäť nejde o vlastné vysielanie, ale len o prebraté video, a to aj so straníckou grafikou, ktorá hlása, že „premiér Heger opäť klame“.

Takto to funguje dlhodobo. eReport ani nepredstiera, že prináša vyvážené spravodajstvo, ale vysiela takmer výlučne vyjadrenia politikov Smeru a Hlasu. Web tak funguje ako ich spriatelená internetová televízia.

Konkrétne čísla:

  • Na Facebooku zverejnil tento rok eReport 40 videí z tlačových besied, z toho 23 bolo z vystúpení predstaviteľov Smeru, 16 Hlasu a len jedno koaličné.
  • Na YouTube bol pomer podobný, z 50 zverejnených videí patrilo 26 Smeru a 18 Hlasu.
  • Videá z tlačoviek majú vždy tisícky prehratí.

Posledné mesiace robí pre eReport videorozhovory redaktorka Miriam Šramová. Najčastejšie si k mikrofónu volá predstaviteľov Smeru a Hlasu, Štefana Harabina a ďalších predstaviteľov verejného života, ktorí sú kritickí voči vláde.

Šramová, ktorá v minulosti pôsobila ako vzťahová poradkyňa či manažérka Pivovarov Topvar, rozhovory s predstaviteľmi koalície spravidla nerobí. Na tlačových besedách dáva politikom Smeru nekritické otázky.

Nie je to zámer, reaguje majiteľ eReportu Fedor Flašík. Vystúpenia iných politických strán vraj nevysielajú, pretože im do redakcie neposielajú pozvánky a tlačové správy. „Nemáme dostatok ľudí, aby sme všetko stíhali,“ vyhovára sa Flašík. Redakcia pritom často neposiela novinárov do terénu, ale len preberá videá Smeru a Hlasu.

Ako dôvod, prečo nezverejňuje tlačové besedy aj iných politických strán, uviedol Flašík aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Hoaxy a propaganda

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie