Denník N

Horolezci a ochranári pomohli niekoľkým sokolom presťahovať sa z lezeckých ciest na skaly, kde majú väčší pokoj

Mláďatá sokola sťahovavého. Foto – Jozef Chavko
Mláďatá sokola sťahovavého. Foto – Jozef Chavko

Horolezci a ochranári sa snažia vytvoriť dravcom podmienky na hniezdenie mimo atraktívnych lezeckých ciest. Na susedné skaly sa takto presunulo už niekoľko sokolov sťahovavých v Malých Karpatoch. Teraz chcú túto činnosť chcú rozšíriť na ďalšie oblasti Slovenska.

Skalné steny sú životným priestorom dravcov a iných vtákov, zároveň sú však cieľom horolezcov. V minulosti sa možnému narúšaniu životného priestoru vtákov predchádzalo tvrdým zákazom – niektoré oblasti pre horolezcov uzavreli aj na päť mesiacov.

Ochranári a horolezci však majú už od roku 2010 dohodu, ktorá zaviedla oveľa pružnejší systém. Dravcom zabezpečí dostatočný pokoj na hniezdenie, zároveň lezcov neobmedzí na taký dlhý čas.

Sokol sťahovavý. Foto – Jozef Chavko

Dohodu o spolupráci pri ochrane hniezdisk dravcov a sov uzatvorili Slovenský horolezecký spolok (SHS) JAMES, Štátna ochrana prírody SR a a mimovládna organizácia Ochrana dravcov na Slovensku. Ak ochranári zistia, že na skale hniezdia dravé vtáky alebo sovy, oznámia to horolezcom a navrhnú taký režim využívania lokality, aby hniezdenie prebehlo úspešne, teda aby vtáky vychovali mláďatá. Znamená to dočasné obmedzenie lezenia a aj uzatvorenie konkrétnych horolezeckých ciest.

Na skalách hniezdia viaceré druhy vtákov, napríklad sokoly sťahovavé, výry skalné, krkavce čierne, skaliare pestré či muráriky skalné. Ochranári s horolezcami sa však špeciálne venujú sokolom. „Je to dáždnikový druh, ak má pokoj na skale on, majú ho aj ostatné druhy,” hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. Sokolom navyše treba pomôcť s hniezdením, pretože dlhodobo prichádzajú o vhodné miesta na hniezdenie, najmä vinou vyrušovania.

Sokol sťahovavý. Foto – Jozef Chavko

Sokol sťahovavý v 60. a 70. rokoch minulého storočia na Slovensku vyhynul. Ako uvádza Ján Kicko na webstránke Ochrany dravcov na Slovensku, príčinou bola najmä

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Turistika a outdoor

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie