Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Rusov najviac bolí západný bojkot ich baletu

Olga Smirnova (v strede) v apríli 2019 počas predstavenia v Boľšoj teatri. Foto - Flickr, Dr. Alexey Yakovlev
Olga Smirnova (v strede) v apríli 2019 počas predstavenia v Boľšoj teatri. Foto – Flickr, Dr. Alexey Yakovlev

Po ruskej invázii na Ukrajinu emigrovala do Holandska ruská primabalerína Olga Smirnova a viaceré orchestre na Západe prestali hrať ruských skladateľov vážnej hudby vrátane Čajkovského či Šostakoviča.

Ruskí umelci aj športovci sa ocitli na čiernej listine Západu, ale máloktorý bojkot je pre Rusov taký bolestivý ako bojkot ich baletu. Balet je v Rusku považovaný za národný kultúrny poklad a hlavný vývozný arktikel, píše denník The New York Times.

Divadlá na celom Západe zrušili všetky plánované predstavenia dvoch kľúčových baletných súborov – Boľšoj a Mariinsky. „Vraciame sa do studenej vojny,“ hovorí riaditeľ holandského baletu Ted Bransen. Do svojho divadla totiž práve prijal ruskú primabalerínu Olgu Smirnovovu, ktorá verejne odmietla vojnu proti Ukrajine a rozhodla sa, že už sa do Ruska nevráti – bola totiž práve na rehabilitácii operovaného kolena v Dubaji. „Nikdy by som si nepomyslela, že sa budem za Rusko hanbiť,“ povedala Smirnova.

Svojou emigráciou len pripomenula viaceré úteky ruských hviezd baletu z čias studenej vojny, ako boli Rudolf Nurejev, Michail Baryšnikov a Natalia Makarova. Smirnova nie je jediná: do Ruska sa už nevráti Alexej Ratmansky, bývalý umelecký riaditeľ divadla Boľšoj, podľa vlastných slov zostane v USA, „kým bude Putin prezidentom“.

Pre Rusov je útek Smirnovovej veľká strata, lebo jej tanec obdivovali mnohí kritici ako úplne výnimočný. Rusi balet „milujú tak, ako nikde inde na svete“, hovorí David Hallberg, prvý americký tanečník, ktorý sa v roku 2011 stal hlavnou hviezdou súboru Boľšoj.

Z Ruska sa vracajú domov zahraniční umelci, ako je napríklad Francúz Laurent Hilaire, riaditeľ moskovského baletného súboru Stanislavsky, vrátili sa aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie