Denník N

Ukrajinské tenistky: Rusky sa nám na turnajoch nezdravia. Ich ticho je neznesiteľné

Elina Svitolinová je sklamaná zo správania ruských tenistiek. Foto - TASR/AP
Elina Svitolinová je sklamaná zo správania ruských tenistiek. Foto – TASR/AP

Medzi športové správy týždňa patrí rozhodnutie organizátorov tenisového Wimbledonu zakázať účasť všetkým ruským a bieloruským tenistkám a tenistom, pretože ich krajiny napadli Ukrajinu.

Na túto správu reagujú ukrajinské tenistky a tenisti, ktorí požadujú, aby Rusov a Bielorusov vylúčili zo všetkých turnajov. Snažia sa vytvoriť tlak na riadiace tenisové organizácie prostredníctvom výzvy, ktorú šíri na sociálnych sieťach aj najväčšia ukrajinská hviezda Elina Svitolinová či Serhij Stachovskyj – ukrajinský tenista, ktorý roky žil v Bratislave a po vypuknutí vojny išiel brániť Kyjiv.

Kritikom wimbledonského rozhodnutia, medzi ktorými je aj svetová jednotka Novak Djoković, sa nepáči najmä princíp kolektívnej viny. S tým nesúhlasia ani Ukrajinci, ktorí nepožadujú vylúčenie všetkých ruských a bieloruských tenistov, ale len tých, ktorí nedokážu verejne odsúdiť agresiu svojich krajín.

V praxi sú však nimi všetci.

Ukrajinci požadujú, aby každý ruský a bieloruský tenista dostal tri otázky. Ak na všetky odpovie nie, nech hrá aj vo Wimbledone. Ak to nedokáže, nech nehrá nikde, kým sa neskončí vojna.

K tomuto postoju ich vedie veľké sklamanie zo správania ruských tenistov a tenistiek. Mrzí ich nielen verejné mlčanie, ale aj súkromné skúsenosti s Rusmi od vypuknutia vojny. Pre ukrajinský športový portál tribuna.com ich opísali tri popredné ukrajinské tenistky Elina Svitolinová (25. hráčka sveta), Marta Kosťuková (52.) a Lesia Curenková (135.).

Neznesiteľné ticho

V stanovisku odkazujú na slová americkej ľudskoprávnej aktivistky Ginetty Saganovej: „Kto mlčí tvárou v tvár neprávosti, stáva sa spolupáchateľom agresora.“

„Ako športovci sme na očiach verejnosti a máme obrovskú zodpovednosť. Niektoré naše príspevky na sociálnych sieťach majú väčší dosah ako regionálne televízie. V čase krízy ticho znamená súhlas s tým, čo sa deje. Postrehli sme, že niektorí ruskí a bieloruskí hráči vágne spomenuli vojnu, ale nikdy jasne nepovedali, že ju začalo Rusko a Bielorusko na ukrajinskom území,“ píše sa v stanovisku.

„To ticho je neznesiteľné a vedie k pokračovaniu vraždenia v našej krajine. Preto požadujeme od WTA, ATP a ITF, aby sa uistili, že každý tenista, ktorý reprezentuje Rusko a Bielorusko, odpovie na tieto tri otázky:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie