Denník N

Akú cenu majú dvaja zajatí britskí bojovníci z Mariupola? Dilema prvého prípadu svojho druhu

Viktor Medvedčuk po tom, čo ho chytili ukrajinské sily. Foto - TASR/AP
Viktor Medvedčuk po tom, čo ho chytili ukrajinské sily. Foto – TASR/AP

Zachráňte vojakov Aslina a Pinnera, vyzývajú ich príbuzní kabinet Borisa Johnsona.

Dvom britským bojovníkom došlo minulý týždeň v obkľúčenom ukrajinskom Mariupole jedlo a munícia. Svojmu priateľovi, britskému vojakovi Chrisovi Garrettovi, ktorý sa teraz nachádza v Kyjive a vypovedal pre The Guardian, cez telefón oznámili, že sa budú musieť vzdať. Bol to ich posledný rozhovor.

„Zažili peklo. Shauna zranili črepiny. Nikto nečakal, že sa dostanú von. Ak by sa vzdali Čečencom, boli by mŕtvi,“ povedal Garrett.

O dva dni sa Aiden Aslin (48) a Shaun Pinner (28) vynorili z prízračných ruín labyrintu a podzemných tunelov oceliarní Azovstaľ, aby vyjednávali s ruským veliteľom. Podľa odhadov sa tam naďalej nachádza do dvetisíc ukrajinských bojovníkov a tisíc civilistov. Odmietajú sa Rusom vzdať.

Dvaja Briti sú teraz vojnovými zajatcami v Donecku, východoukrajinskom meste, ktoré od roku 2014 riadia promoskovskí separatisti.

Ruská štátna televízia Rossija 24 odvysielala v pondelok s oboma mužmi video. Nie je z neho jasné, do akej miery hovoria slobodne, možno však o tom dôvodne pochybovať. Briti síce uvádzajú, že sa s nimi zaobchádza dobre, čo tvrdí aj ruská strana, obavy však zvyšuje fakt, že mali na tele pomliaždeniny. Požiadali britského premiéra Borisa Johnsona, aby ich pomohol oslobodiť – výmenou za to, že Ukrajina prepustí prokremeľského politika Viktora Medvedčuka.

Súčasne s tým ukrajinská zahraničná spravodajská služba zverejnila video Medvedčuka, ktorý takisto žiada o svoju výmenu.

Je to prvý prípad v tejto vojne, keď bola medzi Ruskom a Ukrajinou verejne navrhnutá výmena zajatcov.

Propagandistický zámer a efekt ruského videa s Britmi je nesporný, prominentní rukojemníci majú pre Moskvu vysokú cenu. Aslin napríklad sedel na stoličke v úplne novom tričku s emblémom ukrajinského pluku Azov, čo je jasná manipulácia jeho väzniteľov, keďže slúžil ako námorník v 36. ukrajinskej brigáde.

Rodiny oboch zajatcov vydali vyhlásenie, že nie sú žoldniermi, ale od roku 2018 oficiálne slúžia v ukrajinskej armáde v súlade s tamojšou legislatívou. Pinner sa ako bývalý vojak Royal Anglian Regimentu presťahoval na Ukrajinu pred štyrmi rokmi a považuje ju za svoju adoptívnu vlasť. Dokonca sa tam oženil a stal sa príslušníkom ukrajinskej námornej pechoty.

O to viac udivujú stanoviská britskej politickej scény. Kabinet premiéra Johnsona s vyjadrením podpory výmeny svojich občanov za iných zajatcov váha. Naopak, naznačil, že dvojica v prvom rade nemala byť v Mariupole. Severoírsky politik Brandon Lewis zašiel ešte ďalej, keď uviedol, že so zajatými Britmi síce sympatizuje, no na Ukrajine boli údajne ilegálne.

To, ako sme už uviedli, nesedí. Aslin a Pinner podpísali pred niekoľkými rokmi legálnu dlhodobú zmluvu s ukrajinským ministerstvom obrany. Nepatria teda do rovnakej kategórie ako dobrovoľníci cudzineckých légií, ktorí prišli na Ukrajinu po ruskej invázii. Kremeľ medzitým naznačuje, že môže byť pripravený vymeniť dvoch britských väzňov za spomínaného Medvedčuka.

Ten však má pre ukrajinskú stranu nepochybne vyššiu cenu ako dvaja Briti v ruskom zajatí.

Dilema, pred ktorou sa ocitol Zelenskyj, spočíva v tom, aký veľký bude „balík“ zajatcov z Mariupola, zrejme vrátane dvoch Britov, ktorých budú Ukrajinci ochotní a schopní vymeniť s Rusmi za Medvedčuka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie