Denník N

Parlament bude Fica do väzby vydávať na budúci týždeň, väčšina bude zrejme za

Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 18.35 o reakciu Fica. Návrh sľubujú podporiť OĽaNO, SaS aj Za ľudí. V Sme rodina sa ešte chcú poradiť.

Žiadosť špeciálnej prokuratúry o vydanie predsedu Smeru Roberta Fica na väzobné stíhanie by mal parlament riešiť v druhej polovici budúceho týždňa. Je pravdepodobné, že sa nájde dosť poslancov na to, aby ho do väzby vydal. Návrh chcú podporiť OĽaNO, SaS aj Za ľudí, ale aj viacerí nezaradení poslanci. Ak by prišli všetci, mohlo by to byť aj bez Sme rodina 77 hlasov – čo by na Ficovo vydanie stačilo.

Fica ako poslanca nemôže súd zobrať do väzby, kým na to nevydá súhlas Národná rada.

Zástupca špeciálneho prokurátora Ladislav Masár už poslal do parlamentu žiadosť o vyslovenie súhlasu so vzatím do väzby, poveril ho tým generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Ďalší postup by mal byť takýto: žiadosť príde do parlamentnej podateľne a z nej do kancelárie predsedu Národnej rady, ktorý ju pridelí na rokovanie mandátového a imunitného výboru. Výbor má mať pravidelnú schôdzu už v utorok.

Výbor má 15 členov, z ktorých len päť je opozičných. Päť je z OĽaNO, jeden člen je zo SaS, je v ňom poslankyňa Alexandra Pivková zo Za ľudí a aj poslanec Ján Krošlák, ktorý vystúpil OĽaNO, v skutočnosti je však spoľahlivým koaličným zákonodarcom. Už týchto osem hlasov by stačilo na prijatie uznesenia odporúčajúceho Ficovo vydanie. Členkami výboru sú aj dve koaličné poslankyne zo Sme rodina – ako budú hlasovať, sa teraz odhadnúť nedá. Výbor bude rokovať neverejne, umožní vystúpiť Ficovi a je možné, že si zavolá aj prokurátora, ktorý má jeho prípad na starosti.

Plénum by malo o návrhu začať rokovať v druhej polovici týždňa

Nech už hlasovanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Robert Fico

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie