Denník N

Analytik Eberle: Nemci spravili po Kryme dve veľké chyby, pod oboma je podpísaná Merkelová

Nemeckí vojaci. Foto – TASR/AP
Nemeckí vojaci. Foto – TASR/AP

Problém Nemcov je, že všetko urobia ako poslední, Scholzovi zasa nikto poriadne nerozumie, myslí si český expert na Nemecko.

„Nemci sa domnievali, že sa s Ruskom vždy nejako dohodnú, hoci nie vždy schvaľovali, čo sa tam robí,“ hovorí český expert na nemeckú politiku Jakub Eberle.

V rozhovore vysvetľuje nemecko-ruské vzťahy aj paradoxy v nemeckej politike. „Nemci odkazovali na východ Európy – vy to nechápete, ale my sa s tými Rusmi dohodneme ako dospelí. Tento nemecký postoj im teraz Ukrajinci vracajú a hovoria im späť – vy to nechápete, my vieme, ako na nich.“

V rozhovore tiež hovorí o tom:

  • prečo Nemci budovali plynovody s Rusmi;
  • prečo nemecký kancelár zle komunikuje;
  • ako sa menil vzťah Berlína a Moskvy;
  • prečo nie je pravda, že Nemecko malo politiku pacifizmu.

V Kyjive bol už český aj slovenský premiér, ale nemeckého kancelára sme tam ešte nevideli. Prečo?

Olaf Scholz nie je jediný politik, ktorý nebol na Ukrajine. Nebol tam ani francúzsky prezident Emmanuel Macron, ani taliansky premiér Mario Draghi. Nemecko by sme nemali vytrhávať zo západoeurópskeho kontextu, kam patrí. Teraz je pre Scholza veľmi ťažké ísť na Ukrajinu, predovšetkým po diplomatickej facke, ktorú dostal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Scholz je preto v dileme, že ak na Ukrajinu pôjde veľmi rýchlo, tak to bude vyzerať, že sa k tomu nechal dohnať. Ak tam nepôjde, tlak na neho bude silnieť. Návštevu Ukrajiny by som však nepreceňoval, pre nemecko-ukrajinské vzťahy sú dôležitejšie veci ako cesta nemeckého kancelára do Kyjiva. Napokon ani bezpečnostné zložky Steinmeierovi neodporučili, aby cestoval na Ukrajinu.

Minulý týždeň tam bol britský premiér Boris Johnson, ktorý sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským po Kyjive pohyboval v obleku bez nepriestrelnej vesty a prilby.

Z fotiek to tak naozaj vyzeralo, avšak Boris Johnson je špecifický typ politika. Johnson a Scholz sú veľmi odlišní.

Ako to myslíte?

Johnson je politik, ktorý je veľmi inštinktívny. Je veľmi extrovertný, miestami z neho máte pocit, že je ho všade veľa. Zároveň hovorí viac, ako by mal. Je to politik, ktorý stavia na príbehu a emóciách. A Scholz je jeho presný opak. Je to technokrat. Jeho politický štýl funguje na tom, že sa snaží komunikovať minimálne. O ňom je veľmi známe, že novinármi vždy pohŕdal. Už pred 20 rokmi si vyslúžil povesť, že čokoľvek sa ho novinári spýtajú, povie to, čo chce povedať bez ohľadu na to, aká je otázka, a ešte sa na tom baví. Tiež sa o ňom vie, že je povýšenec. Je veľmi inteligentný, ale vie to o sebe.

Ako sa rozhoduje?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie