Denník N

High 5ive: Čo je láska? Tajné spoločenstvo. City dneška v oscarovom animovanom filme

Záber z filmu The Windshield Wiper.
Záber z filmu The Windshield Wiper.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Pri regáli v supermarkete stoja žena a muž. Obaja hľadia do zoznamky na telefóne. Na displejoch sa im navzájom zobrazia ich portréty, ťuknú, že majú záujem. Skutočnú telesnú blízkosť necítia. Odchádzajú. Po ulici sa sunie bezdomovec, zahľadí sa na figurínu v luxusnom obchode, rozvinie konverzáciu s objektom túžby.

Čo je láska? To je otázka, ktorú si vo filme The Windshield Wiper kladie španielsky režisér a umelec Alberto Mielgo. Jeho snímka získala aktuálneho Oscara za najlepší krátky animovaný film. Začína sa pohľadom na dva komíny. Výbuch dynamitu spustí ich pád, kolabujú do seba, splývajú v jedno. Zdvihne sa prach. Pozerajte.

*

Na začiatku je prázdne plátno s miliónom pixelov. Používatelia potom začnú pridávať farebné políčka. Kto jedno umiestni, musí určitú dobu počkať. Postupne začnú vznikať obrazce a motívy. Rozoznateľné tvary získajú vtedy, ak hráči na seba reagujú a sú ochotní spolupracovať. Vitajte v projekte r/place na sociálnej sieti Reddit.

Do tohtoročnej verzie, ktorá sa spustila 1. apríla, sa zapojilo vyše šesť miliónov ľudí. Výsledok tejto gigantickej kolaborácie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie