Denník N

František Šebej: Orbán sa nespráva ako zodpovedný politik, ale ako ruská prostitútka

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

O akom mieri chcete vyjednávať s človekom, ktorý ostreľuje obytné štvrte, nemocnice, školy, humanitárne konvoje a zásoby potravín? S Ruskom a Putinom sa nie je o čom baviť, tvrdí František Šebej.

Ste psychológ. Viem, že diagnostikovať niekoho na diaľku je nemožné, napriek tomu – čo vidíte u Putina? Koná chladnokrvne a premyslene, alebo sa načisto pomiatol?

Z diaľky možno posudzovať len isté osobnostné rysy. Kým niekoho nevyšetríte, nemožno vysloviť diagnózu. Trúfam si však povedať, že pri Putinovej genéze od detstva cez službu v KGB až po dnešok ide o človeka, ktorý má výrazné paranoidné črty osobnosti.

Jeho konanie, ktoré nakoniec vyústilo do brutálnej vojny, zase naznačuje, že ide prinajmenšom o sociopata, ktorému chýba základná empatia, úcta k životu aj k citom iných ľudí. Osobne uňho vidím množstvo osobnostných porúch a patológie.

Čo človeka motivuje k tomu, že si znepriatelí väčšinu sveta? To je však len jedna vec – on si vedome vyrába osobných nepriateľov na život a na smrť. Každý, komu zabije ženu, dieťa, otca, babku, mamu, ho bude navždy nenávidieť. A môže vôbec veriť tomu, že Ukrajinu denacifikuje, že pomáha jej ruskojazyčným obyvateľom? Veď to je absurdné.

Pre nás, čo nie sme postihnutí ničím podobným, to naozaj znie neuveriteľne a absurdne. Nevieme si predstaviť, že by niekto mohol také hlúposti myslieť vážne. Ale môže. Nielen u Putina, ale aj u väčšiny Rusov pod vplyvom propagandy a histórie totiž prebehla akási fáza nacifikácie.

Putin a väčšina obyvateľov Ruska vďaka tomu žije vo svete, ktorý je obkolesený nepriateľmi. Jednými z nich sú Ukrajinci, a tak si ich dehumanizovali. Proces dehumanizácie nepriateľa pritom predchádza každé genocídne násilie. Je to to isté, ako keď nacisti prestali považovať za ľudské bytosti Židov. V tejto fáze už človek necíti potrebu mať s iným súcit a bez problémov ho zabije.

Na to, aby človek schvaľoval, nariaďoval či priamo páchal také zverstvá ako teraz Rusi na Ukrajine, potrebuje sám seba presvedčiť, že nemá dočinenia s plnohodnotnými ľudskými bytosťami. U Putina a pri bezprostrednej špičke jeho režimu, ako Šojgu, Gerasimov, Patrušev či Lavrov, tento proces nepochybne prebehol.

O čom vypovedá fakt, že Putin vyznamenal vrahov z Buče? Nie je to zámerný odkaz svetu?

Áno, presne tak, Putin tým chcel niečo oznámiť. Samotným páchateľom násilia, znásilnení, lúpeží a vrážd po celej Ukrajine tým odkázal, že Veľký otec sa nehnevá, práve naopak – že to môžu ďalej robiť s jeho požehnaním.

A nám ostatným vo svete tým odkázal, že skutočným programom denacifikácie Ukrajiny tak, ako ho zverejnila agentúra RIA Novosti, je bezbrehé zabíjanie. Týmto priam pohŕdavým gestom nám tiež dal na vedomie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie