Denník N

Šanta o Kaliňákovej väzbe: Dnes sa menia dejiny práva, ideme správnym smerom

Ján Šanta a Ľubomír Daňko. Foto – N
Ján Šanta a Ľubomír Daňko. Foto – N

Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko povedal, že vyšetrovateľ rozhodol o Ficovi a Kaliňákovi samostatne a obvinení môžu na svoju obranu hovoriť čokoľvek.

To, z čoho vyšetrovateľ NAKA viní Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, nebola žiadna politická činnosť. V diskusii Nadácie Zastavme korupciu na festivale Pucung v Košiciach to povedal riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko.

To, že Fico hovorí o čurillovskej mafii, je podľa Daňka zle. „Celé vyšetrovanie vedie odbor východ, vyšetrovateľ je z Košíc, nemôžeme hovoriť, že by na procese participoval pán Čurilla alebo vyšetrovatelia z Bratislavy.“

Fico dnes zároveň vyhlásil, že vyšetrovateľ Jaroslav Vereščák sa pod uznesenie len podpísal a v skutočnosti bolo napísané na Úrade špeciálnej prokuratúry. „Obvinení môžu tvrdiť na svoju obhajobu čokoľvek, je to vymyslená informácia, vyšetrovateľ na prípade pracoval dlhší čas, zabezpečovali dôkazy spolu s operatívnymi pracovníkmi,“ povedal Daňko. Vyšetrovateľ je podľa neho podpísaný pod každou zápisnicou a uznesenie napísal sám podľa svojho svedomia. „Som vďačný všetkým vyšetrovateľom, ktorí sa neboja,“ hovorí riaditeľ NAKA.

Šanta: Je to trestný čin

Fico aj Kaliňák sú obvinení z toho, že si k sebe vo funkciách predsedu vlády alebo ministra vnútra volali štátnych úradníkov a pýtali od nich diskreditujúce informácie na politických oponentov a následne spolu s podnikateľom Norbertom Bödörom zabezpečovali, aby boli zverejňované v médiách. Čo je na tom zlé? „Všetko je na tom zlé,“ odpovedá prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. „Určite treba odlíšiť korektný politický boj, ktorý už neexistuje, od zneužívania práva, daňového tajomstva a právomocí verejného činiteľa.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Robert Fico

Robert Kaliňák

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie