Denník N

Uctievajú Lenina, dostanú možno Putina: nikým neuznané Podnestersko vo vojnových plánoch Moskvy

Podnestersko. Foto - Andrej Bán
Podnestersko. Foto – Andrej Bán

Štát, ktorý neexistuje, môže onedlho existovať až príliš.

Nikde inde na svete (azda s výnimkou Severnej Kórey) sa stroj času netočí tak dôsledne opačným smerom. Podnestersko ako skanzen komunizmu s pol miliónom obyvateľov a kontingentom 1500 ruských vojakov by možno nadlho ostalo zabudnutým rajom pre nostalgických cestovateľov, nebyť vojny na Ukrajine a nebyť strategickej polohy hodinu cesty od ukrajinskej Odesy. Tú najnovšie Rusi tiež ostreľujú.

Eldorádo pašovaných cigariet, alkoholu, drog, ale aj zbraní či munície. Nikým, ani Ruskom neuznaný štát-neštát vznikol v roku 1992 odštiepením od Moldavska. To sa predtým po 52 rokoch osamostatnilo od Sovietskeho zväzu.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v marci po vypuknutí vojny na Ukrajine označilo Podnestersko za územie okupované Ruskom, čo je historický krok.

„Kto je to?“ pýtal som sa tam v roku 2009 okoloidúcich pri každej z mnohých sôch vodcu svetového proletariátu. „Nevieš?“ zvolali. Mykol som ramenom. „Lenin, hlupák!“ zrúkli. Šok miestnych z provokatívneho „inostranca“ bol pritom určite menší než globálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie