Denník N

Podivuhodný prípad Juraja Blanára, inžiniera

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Buď je mimo, alebo klame. Čo je horšie?

O Jurajovi Blanárovi, inžinierovi, vieme povedať toto: krásnych a okrúhlych dvadsať rokov je poslancom za Smer. Dal si, pravda, v roku 2006 prestávku a išiel županovať do Žiliny, ale potom si už prestávku nedal a bol županom aj poslancom naraz.

Takže: krásnych a okrúhlych dvadsať rokov vo vysokej politike, mnohonásobný poslanec, viacnásobný župan, podpredseda strany Smer a člen predsedníctva. To je dosť veľa rokov a dosť veľa funkcií na to, aby sme o Jurajovi Blanárovi, inžinierovi, vedeli aspoň niečo hmatateľné; len to nie je celkom pravda.

Otázka je, napríklad, čo Juraj Blanár robí.

Nuž, Juraj Blanár, inžinier, väčšinou stojí. Chápete: Fico je za mikrofónom, alebo je za tým mikrofónom Blaha a chrlia oheň a síru a spravodlivý hnev a pravdu, a Juraj Blanár, inžinier, stojí v pozadí, také to poctivé krovie. Viete si to aj predstaviť: uhladený oblek, ruky zopnuté vpredu, na tvári absolútne žiadny výraz, hlavne žiadny výraz. Stačí si to odstáť, stačí proste byť.

Pravda, občas sa Juraj Blanár, inžinier, postaví k mikrofónu a uspávači hadov vtedy blednú závisťou, aj Ján Figeľ žasne. Juraj Blanár, inžinier, by totiž svojím prejavom dokázal unudiť aj pokročilého budhistického mnícha, ktorý posledných päťdesiat rokov hľadel na Himaláje.

No a to je tak trochu omyl, nebezpečný omyl. Okrem toho, že je Juraj Blanár, inžinier, nudný, nevýrazný a dokonalý aparátčik, je totiž aj nebezpečný. Nebezpečný je preto, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie