Denník N

Je unavený, má šediny a mnohých sklamal. Macron však aj tak zostane francúzskym prezidentom

Emmanuel Macron. Foto - TASR/AP
Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP

Oveľa viac sa usmievala, bola menej nervózna a priateľskejšia. Na Instagrame sa fotila s mačkami aj so svojimi prívržencami. Ani zmena prístupu k predvolebnej kampani nepomohla krajne pravicovej líderke Marine Le Penovej, aby si ju Francúzi zvolili za svoju prvú prezidentku. V druhom kole ju rovnako ako pred piatimi rokmi porazil Emmanuel Macron.

Macronovi priaznivci po zverejnení výsledkov oslavujú jeho víťazstvo

Ambiciózny politik, ktorý o sebe tvrdí, že chce zreformovať krajinu a byť lídrom EÚ, však potvrdil prepad v dôveryhodnosti. Podľa prvých prognóz získal 58,2 percenta hlasov, čo je oproti výsledkom z roku 2017 (získal vtedy 66,1 percenta) menej o 8 percent.

Marine Le Penová krátko po zverejnení výsledkov uznala svoju porážku, získala okolo 42 percent hlasov.

Francúzske médiá si všimli, že tesne po oznámení výsledkov politička telefonovala a nervózne sa prechádzala po terase svojho volebného štábu. Neskôr sa ukázalo, že gratulovala Macronovi.

Ani jednému z kandidátov nepomohlo načasovanie volieb, keďže sa konali počas obdobia jarných prázdnin a mnohí boli na dovolenkách. K urnám podľa agentúry Reuters prišlo len tesne cez 70 percent voličov, čo je najmenej od roku 1969.

„Viem, že mnohí za mňa dnes hlasovali nie preto, aby podporili myšlienky, ktoré zastávam, ale aby blokovali krajnú pravicu. A tu im chcem povedať, že som si toho vedomý a ich hlas ma zaväzuje na ďalšie roky,“ povedal Macron počas svojho prejavu pri Eiffelovej veži v Paríži.

Rovnako ako pred piatimi rokmi vyšiel na pódium za zvukov Ódy na radosť, teda hymny Európskej únie.

Pripomenul aj vojnu na Ukrajine, význam Európskej únie, rovnosť mužov a žien či ekológiu.

Prázdna obálka

Francúzski voliči sú z Macrona unavení a spoločnosť rozdelená viac ako kedykoľvek pred tým. Hoci chcel Macron po svojom zvolení v roku 2017 Francúzsko spájať, v krajine ho buď obľubujú pre jeho odvahu púšťať sa do zmien, na ktoré si jeho predchodcovia netrúfli, alebo ho nenávidia a označujú ho za arogantného prezidenta bohatých a vyvolených.

„Skoro som nevolil,“ povedal pre denník Le Monde volič Sedo, ktorý v prvom kole odovzdal hlas krajne ľavicovému lídrovi Jeanovi-Lucovi Melenchonovi. Nakoniec sa v druhom kole rozhodol vhodiť do urny lístok s menom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie