Denník N

Bieloruský denník: Bieloruské aktivistky pomáhajú ukrajinským utečenkám a obetiam sexuálneho násilia páchaného ruskými vojakmi

Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom 25. februára 2022. Foto - TASR
Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom 25. februára 2022. Foto – TASR

Ďalšia hrozná stránka tejto vojny.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Viac ako päť miliónov Ukrajincov opustilo svoju krajinu, aby unikli pred vojnou, ktorú začalo Rusko podporované Lukašenkom. Väčšinou sú to ženy a deti. Tie, ktoré odišli v prvých dňoch ruskej invázie a už dva mesiace sa nemôžu vrátiť domov.

Z rôznych dôvodov, pokiaľ ide o štatút utečenca, obzvlášť zraniteľné postavenie majú ženy. Dôvodom sú pretrvávajúce rozdiely v platoch mužov a žien, stereotypné rozdelenie povinností medzi živiteľom rodiny a ženou v domácnosti, keď väčšinu rodinných peňazí zarába manžel, a okrem toho riziko sexuálneho otroctva v nových krajinách.

Ďalším nebezpečenstvom, ktoré hrozí ženám zostávajúcim na Ukrajine, je sexuálne násilie zo strany ruských vojakov. Počuli sme hlasné príbehy o prípadoch znásilňovania ukrajinských žien v mestečku Buča neďaleko Kyjeva, ktoré sa stalo symbolom zverstiev ruskej armády. V skutočnosti sú však takýchto prípadov stovky, ak nie tisíce. Nezávislému ruskému médiu Meduza sa nedávno podarilo na základe výpovedí miestnych obyvateľov obnoviť obraz niekoľkých vrážd a znásilnení, ktoré sa odohrali v jednej ukrajinskej dedine. Novinári zdokumentovali dva prípady sexuálneho násilia. Viac prípadov hlásia ukrajinskí oficiálni predstavitelia. Ale v skutočnosti – a to je na tom to najhoršie – je tých prípadov o niekoľko desiatok a stoviek viac.

Utečenectvo

Na pomoc ukrajinským ženám a na uľahčenie ich utečeneckej skúsenosti bieloruské aktivistky z feministickej komunity spolu s tímom kolegýň z iných krajín vypracovali komplexnú príručku (k dispozícii v ruštine). Vyšla s podporou Nadácie na pomoc Bielorusku BySol, vytvorenej na pomoc Bielorusom, ktorých postihli represie Lukašenkovho režimu.

Podľa Bielorusky Mariny Mentusovej, jednej z tvorcov príručky, na projekte pracovalo 17 ľudí zo 17 krajín. Obsahuje návod na evakuáciu nielen z Ukrajiny, ale aj z Bieloruska a Ruska. Ženy v príručke nájdu informácie o tom, ako deťom vysvetliť, čo sa deje, a kam sa obrátiť v prípade násilia. Nájdete tu aj množstvo aktuálnych informácií o tom, ako sa prispôsobiť a nájsť pomoc v novej krajine.

Dobrovoľníci zriadili aj horúcu linku, na ktorú sa utečenky môžu obrátiť a dostať radu.

Prečo sa bieloruské ženy venujú tejto téme? Mnohé aktivistky z Bieloruska samy zažili utečenectvo, niektoré z nich až dvakrát: najprv utekali pred represiami z Bieloruska, potom pred vojnou z Ukrajiny. Vďaka množstvu osobných skúseností a horizontálnym kontaktom s aktivistkami z rôznych krajín sa podarilo vytvoriť príručku, ktorá pomáha jednak všeobecnými odporúčaniami týkajúcimi sa adaptácie po presťahovaní, jednak praktickými radami pre konkrétnu krajinu. Na zozname sú uvedené najčastejšie štáty, do ktorých odchádzajú utečenci z Ukrajiny, Bieloruska a Ruska.

Sexuálne násilie

V bieloruskej spoločnosti tému ruského vojenského násilia na ukrajinských ženách zrejme prvýkrát nastolila feministická aktivistka Nasta Bazar. Na svojich sociálnych sieťach zverejnila niekoľko príbehov sexuálneho násilia a požiadala o odozvu všetkých, ktorí chcú obetiam pomôcť.

Reakcia bola taká ohromujúca, že Nasta Bazar spolu so svojimi kolegyňami a kolegami zorganizovala finančnú zbierku na portáli BySol, kde sa v čase uverejnenia tohto článku vyzbieralo vyše 40-tisíc eur z plánovaných 10-tisíc. Peniaze sa použijú na nákup liekov, antikoncepcie a špeciálnych balíčkov na odber dôkazov znásilnenia (rape kit) pre ženské obete.

Za posledný mesiac poskytla Nasta desiatky rozhovorov bieloruským médiám a blogerom o probléme sexuálneho násilia na ženách (a niekedy aj na deťoch a mužoch) zo strany ruských vojakov na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny. Udržiava kontakty s ukrajinskými ľudskoprávnymi činiteľmi, lekármi a aktivistami, ktorí pracujú priamo s obeťami. Bazar pravidelne zverejňuje príbehy obetí na svojich profiloch na sociálnych sieťach – a pôsobí to naozaj desivo.

V poslednom čase sa začali objavovať príbehy o prípadoch násilia zo strany ruských vojakov na území Bieloruska. Najprv sme sa dopočuli len o jednom takomto príbehu – z bieloruského mesta Mozyr, ktoré sa nachádza blízko hraníc s Ukrajinou. V nedávnom rozhovore však Nasta Bazar uviedla, že sa aktivistky dozvedeli o najmenej štyroch prípadoch znásilnenia, z ktorých jeden sa stal v Minsku.

Situáciu v oblasti sexuálneho násilia komplikuje aj to, že obete sa v podstate nemajú na koho obrátiť. Sektor mimovládnych organizácií bol zničený (stovky mimovládnych organizácií, ktoré sa zaoberali rôznymi otázkami, od pomoci zdravotne postihnutým a obetiam domáceho násilia až po sledovanie vtákov, boli zlikvidované) a nie je žiadna dôvera v políciu, ktorá sa denne venuje politickým represiám. Obete tak so svojimi problémami zostávajú samy. Teraz im pomáhajú jednotlivé aktivistky, ktoré s nimi udržiavajú kontakt a snažia sa ich podporiť.

Počas vojenských konfliktov sú ženy v obzvlášť zraniteľnom postavení. História iných vojen ukazuje, že sexuálne násilie môže byť nielenže motivované vojenskými veliteľmi, ale zároveň predstavovať metódu vedenia vojny.

Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN hovorí jasne: sexuálne násilie v ozbrojenom konflikte je nástrojom genocídy a vojnovým zločinom.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bieloruský denník

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie