Denník N

Je suis Aliancia za rodinu

Foto - TASR
Foto – TASR

Skutočný liberál nebude obhajovať iba Charlie Hebdo, ale aj právo Aliancie za rodinu slobodne hlásať svoj názor.

Počas uplynulých dní sme boli v súvislosti s útokom na časopis Charlie Hebdo svedkami nebývalej solidarity s obeťami streľby i obhajoby slobody slova.

Európski politici demonštrovali a v európskych médiách sa väčšinovo písalo, že sloboda slova má byť čo najväčšia, že vyčleniť z kritiky jedno presvedčenie by bolo nesprávne, že ľudia musia mať možnosť kritizovať a karikovať aj niečo, čo iní považujú za posvätné. A tiež že sloboda slova si vyžaduje strpieť aj kritiku toho, čo za posvätné považujem ja sám.

Preto sa dá očakávať, že sa napríklad slovenskí obhajcovia slobody slova nepostavia len za právo francúzskych karikaturistov znesväcovať islam, kresťanstvo či židovstvo, ale postavia sa aj za právo Aliancie za rodinu nakrútiť klip, v ktorom nabáda odmietnuť adopcie detí pármi rovnakého pohlavia. Tak ako sa v minulosti postavili za bilbordy Jany Tutkovej, zobrazujúce výsledky umelého potratu.

Komentátor Zbyněk Petráček v Lidových novinách veľmi presne napísal, že debata o slobode slova je akýmsi kľúčom na určovanie liberálov. K ideálu slobody slova sa podľa neho môže hlásiť len taký človek, ktorý ju hlása spôsobom padni komu padni: „Človek, ktorý nemá problém s karikatúrami Alaha, Proroka, Ježiša Krista, ale ani ľavicovo-liberálnych sviatostí“ ako sú, dodajme, koncept multi-kulti či inšitucionalizácia vzťahov medzi ľuďmi rovnakého pohlavia.

Keď je človek obklopený (ľavicovými) liberálmi, je veľmi ľahké hájiť slobodu slova parížskych autorov karikujúcich islam. O niečo ťažšie asi bude postaviť sa v takomto prostredí za Alianciu za rodinu, teda nie nevyhnutne za jej názor, ale za jej slobodu šíriť ho.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie