Denník N

Vyberá poplatky bez protislužby a vyhráža sa vymáhačmi, sťažujú sa rodičia na strešnú organizáciu rodičovských združení

Predsedníčka Slovenskej rady rodičovských združení Júlia Lindtnerová. Foto - TASR
Predsedníčka Slovenskej rady rodičovských združení Júlia Lindtnerová. Foto – TASR

Predsedníčka Slovenskej rady rodičovských združení Júlia Lindtnerová sa uchádza o post komisárky pre deti. Jej meno oživilo debatu o tom, či nie je čas jej organizáciu celkom zrušiť.

Vo februári prišla jednému z rodičovských združení v púchovskom okrese upomienka od Slovenskej rady rodičovských združení (SRRZ).

Predsedníčka rady Júlia Lindtnerová v upomienke píše, že od rodičovského združenia žiada zaplatiť členské poplatky za tri uplynulé roky. Ak nezaplatia, zoznam nedoplatkov posunú vymáhačskej spoločnosti. „Veríme, že pohľadávka SRRZ voči vášmu rodičovskému združeniu bude vybavená bez exekúcie a mimosúdne. Úhrada Vašej dlžnej sumy Vám ušetrí ďalšie náklady,“ píše sa v upomienke.

Slovenská rada rodičovských združení združuje 1860 rodičovských združení, no má len dve zamestnankyne a jednou z nich je predsedníčka Júlia Lindtnerová, ktorá teraz kandiduje na post komisárky pre deti.

Niektoré rodičovské združenia po takýchto upomienkach radšej zaplatia, aby sa vyhli súdnym ťahaniciam. Časť rodičov takáto komunikácia hnevá, pretože na existenciu SRRZ si spomenú, len keď od nich každoročne žiada zvyšujúce sa členské poplatky.

Foto N – Tomáš Benedikovič

V rodičovských skupinách si potom vymieňajú tipy, ako zo SRRZ vystúpiť a zbaviť sa povinnosti platiť členské organizácii, ktorú nepovažujú za užitočnú. Mnohí však zisťujú, že to nie je také jednoduché, a po mesiacoch trápenia radšej členský poplatok zaplatia. Na čo je v súčasnosti rodičovským združeniam SRRZ?

Po kritike trestné oznámenia

František Hažír s kolegami organizuje od roku 1996 rôzne semináre a školenia. Keď začal pred piatimi rokmi robiť aj semináre o vedení občianskych združení, jeden z prvých problémov, na ktoré sa ho ľudia pýtali, bolo fungovanie SRRZ.

Zarazilo ho, že rada rodičovských združení si vynucuje členské poplatky podľa počtu žiakov na školách a tiež to, s akými problémami sa rodičia stretávajú pri snahe vystúpiť so svojím rodičovským združením z tejto strešnej organizácie.

Téme sa začal venovať bližšie a organizoval semináre špeciálne zamerané pre rodičovské združenia. SRRZ sa to nepáčilo. „Podali na nás žalobu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie