Denník N

Čo zažívajú Ukrajinky na Slovensku: Upratovanie za 2 eurá na hodinu, zdieranie „vybavovačmi“, niektorí muži chcú skôr spoločníčku

Ilustračné foto - Flickr
Ilustračné foto – Flickr

Viktória a Nataša prišli na Slovensko z Kyjiva. Sú v približne rovnakom veku, kým Viktoria má 9-ročnú dcéru, Nataša 17-ročného syna.

Obidve majú vysokú školu. Viktoria je právnička, v Kyjive pracovala v súkromnej firme, ekonómka Nataša zase v nadnárodnej spoločnosti. Keď sa začala vojna, ich firmy prerušili činnosť a obidve ženy sa po pár dňoch rozhodli odísť s deťmi na Slovensko. Ich muži zostali v Kyjive.

Kým Viktoria našla ubytovanie na Záhorí, Nataša býva so synom vo Vysokých Tatrách. Keďže nevedia po slovensky a majú len základy angličtiny, nájsť prácu v ich odbore je pre ne nereálne.

„Upratujem, pomáham s domácimi prácami, beriem na prechádzky psy,“ vymenúva mi do telefónu právnička Viktoria, ktorú som zastihla práve pri prechádzke so psom. „Chodím von s dvomi, ale musím s každým zvlášť, lebo sú veľmi neposlušné,“ vysvetľuje.

Uvedomuje si, že právnické vzdelanie je jej na Slovensku nanič. „Neovládam jazyk, navyše zákonodarstvo Ukrajiny je výrazne odlišné od slovenského,“ hovorí. O trvalú prácu by ani nemala záujem, pretože na Slovensku neplánuje zostať – keď sa situácia v Kyjive upokojí, chce sa vrátiť domov.

„Som rada, že mám aspoň nejakú robotu. Určite je to lepšie než len tak sedieť a rozmýšľať nad tým, čo bude zajtra. Aj keď mám malú finančnú rezervu, nikto netuší, ako dlho bude trvať táto situácia na Ukrajine, a treba myslieť na to, ako si zabezpečiť živobytie. Zároveň sa pri práci aspoň trochu odpútate od toho, čo sa teraz deje doma,“ hovorí Viktoria.

Nataša je trochu iný prípad. Jej syn tu začal chodiť do školy, na Slovensku je spokojný, a keďže má 17 rokov, Nataša si nevie predstaviť, že by sa mal teraz vrátiť na Ukrajinu. Ako 18-ročný by počas vojnového stavu nemohol opustiť krajinu.

Nataša si preto hľadá na Slovensku stabilnú prácu, ktorá by im pomohla osamostatniť sa a nebyť odkázaní na pomoc iných. „Ponúkajú mi prácu upratovačky, pomoc v kuchyni, v pekárni, jednoducho nekvalifikovanú prácu. Hlavným problémom je jazyková bariéra,“ opisuje Nataša, ktorá sa intenzívne učí po slovensky.

„Bývame vo Vysokých Tatrách, kde je práca skôr sezónna. Hovoria, že v lete by to malo byť lepšie, ale teraz sú hotely prázdne. Doteraz som mala hlavne upratovanie.“

Ilustračné foto – Flickr.com

Pri upratovaní už zažila aj nepríjemný zážitok, ktorý ju pri hľadaní práce trochu zabrzdil. Týždeň upratovala u staršieho pána a už si myslela, že bude mať konečne aspoň nejaký stabilný príjem. „Po týždni mi však povedal, že v skutočnosti nehľadá len pomoc do domácnosti, ale hľadá pre seba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Životy žien

Slovensko

Teraz najčítanejšie