Denník N

Týždeň v zdraví: Sú ľudia trpiaci syndrómom podvodníka naozaj podvodníci? A viete, akú úlohu majú prebiotiká?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • aké zdraviu prospešné úlohy plnia prebiotiká,
  • čo znamená syndróm podvodníka a či ním trpia podvodníci.

Prebiotiká a ich úloha v organizme

Úloha prebiotík v našom organizme je nezastupiteľná, prebiotiká sú potravou mikroorganizmov, ktoré tvoria našu črevnú mikroflóru – mikrobióm. A vedľajšie produkty metabolizmu prebiotík mikroorganizmami majú viacero pozitívnych benefitov pre naše telo aj myseľ.

Aby sme pochopili úlohu a význam prebiotík, musíme ich najprv odlíšiť od probiotík, pretože si ich ľudia bežne mýlia. Probiotiká sú živé mikroorganizmy s preukázateľnými priaznivými účinkami pre náš tráviaci systém, keď ich konzumujeme v primeranom množstve. Nájdeme ich v doplnkoch stravy, ale aj vo fermentovaných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie