Denník N

Predseda Smeru vie, aké je hlasovať za väzbu pre poslanca, Lexa by o tom vedel rozprávať

Robert Fico a Ivan Lexa v roku 1999. Foto - TASR
Robert Fico a Ivan Lexa v roku 1999. Foto – TASR

V Národnej rade na jar 1999 hlasovali o vydaní Ivana Lexu do väzby za zneužívanie tajnej služby na politické ciele. Poslanci HZDS vtedy hovorili o politickom prenasledovaní a médiách, ktoré poslúchajú vládu. Fico hlasoval za vydanie bývalého riaditeľa SIS do väzby.

Predsedu Smeru Roberta Fica čaká po obvinení, že viedol na úrade vlády zločineckú skupinu, náročný týždeň. Expremiér má už určite predstavu o tom, čo všetko musí stihnúť a čo všetko sa môže udiať. Aj preto, že ako veterán slovenskej politiky už aj on osobne v Národnej rade hlasoval o opozičnom politikovi, ktorého obvinili zo zneužívania štátnych orgánov na politické účely. Išlo o Ivana Lexu.

Takže po poriadku, čo všetko by mal trojnásobný premiér absolvovať: v utorok je naplánovaný jeho výsluch na polícii, v stredu má možnosť vystúpiť k svojmu prípadu v Národnej rade pred mandátovým výborom. Okrem toho chcel v tento deň vycestovať aj do Bruselu, aby upozornil na svoj prípad, označuje ho za zneužívanie politickej moci na perzekúciu jeho osoby. Smer zároveň v tento deň organizuje pred Národnou radou protest, ktorý nazval „mobilizáciou za demokraciu a právny štát“.

V najbližších dňoch potom padne rozhodnutie, ktoré určí, či sa život bývalého premiéra začne riadiť väzenským poriadkom alebo rozpisom schôdzí Národnej rady a zoznamom akcií Smeru. Obvineným Fico v každom prípade zostane.

K Ficovej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie